Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Sodobna tehnologija in zakaj smo vse bolj pozabljivi

13.8.2015

Raziskava podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab je pokazala, da ima precej uporabnikov interneta zaradi pojava, ki se imenuje Google učinek, težave s spominom. Gre za vpliv, ki ga ima na posameznikov spomin stalna dostopnost informacij na spletu ali na elektronskih napravah, kot sta osebni računalnik ali pametni telefon.

Za pozabljivost naj bi bil kriv Googel učinek

Znanstveniki univerz Columbia in Harvard, ki so med prvimi definirali izraz Google učinek , so v več študijah ugotovili, da si uporabniki lažje zapomnijo informacije, ki so težje dostopne v digitalni obliki ali pa sploh niso. Hranjenje podatkov, do katerih lahko dostopamo preko spleta ali pa so shranjeni v pametnih telefonih, pa so sodelujoči v študiji, namesto svojim možganom, prepustili elektroniki.

Najbolje si zapomnimo informacije iz tehnološke prazgodovine

Prazgodovina v tem kontekstu pomeni otroštvo in mladost nekoga, ki se je rodil v osemdesetih ali zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Nedavna raziskava podjetja Kaspersky Lab je namreč pokazala, da si večina sodobnih odraslih potrošnikov težko zapomni nove digitalne informacije, kot so telefonske številke svojih otrok ali njihovih šol, saj to odgovornost prepuščajo telefonom. Po drugi strani pa se kar šest od desetih sodelujočih v raziskavi še vedno spomni domače številke stacionarnega telefona iz obdobja, ko so še živeli pri starših.

Pri mlajših anketirancih (16‒24 let), ki so bili del vzorca raziskave, je trend očitnejši, saj jih kar 43 odstotkov priznava, da vse pomembne podatke shranjuje izključno na svoje naprave. Večina bi tako ob morebitni izgubi pametnega telefona ostala brez vseh kontaktov in fotografij.

Ne le dostopnost, tudi količina informacij

Kar 86 odstotkov anketirancev je v raziskavi  izrazilo mnenje, da jih življenje v digitalni sodobnosti zasipa s preveč informacijami, ki si jih preprosto ne morejo zapomniti. David Emm, glavni varnostni raziskovalec v omenjenem podjetju Kaspersky Lab, temu sicer prikimava, a meni tudi, da uporabniki za zaščito svojih podatkov storijo premalo. Opozoril je predvsem na neuporabo zaščitne programske opreme in varnostne sinhronizacije podatkov z oblaki, kot sta Google Drive in Dropbox.

VIR: PlanetSiol

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.