Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Spletna oddaja Vzgoja za internet: otroci nimajo občutka, da lahko staršem zaupajo

12.2.2019

Na Safe.si smo letošnji Dan varne rabe interneta obeležili s 50-minutno spletno oddajo v živo, z naslovom Pogovor za starše: Vzgoja za internet. V oddaji sta sodelovala strokovnjaka, dr. Albert Mrgole in dr. Benjamin Lesjak, ki sta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok za internet in o problematiki spletnega nasilja. Izpostavila sta, kako pomembna sta zaupanje in pogovor med starši in otroki, če želimo, da je uporaba interneta in digitalnih naprav varna.

V okviru Dneva varne rabe interneta, 5. februarja, smo na Safe.si pripravili spletno oddajo v živo, Pogovor za starše: Vzgoja za internet. Oddaja je trajala 50 minut, vodila pa jo je sodelavka Safe.si in strokovnjakinja z Arnesa, Maja Vreča. Na najpogostejša vprašanja, povezana z vzgojo otrok za internet in s spletnim nasiljem sta odgovarjala dva strokovnjaka, vsak s svojega področja, dr. Albert Mrgole, sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo in dr. Benjamin Lesjak, strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Dr. Mrgole in dr. Lesjak sta izpostavila nekaj ključnih zadev v povezavi z vzgojo za internet. Digitalne naprave so se precej spremenile, predvsem se je spremenilo to, kar naprave danes omogočajo. Zato je izjemno pomembna vloga staršev, ki so odgovorni za otrokovo uporabo digitalnih naprav. Oba strokovnjaka sta izpostavila kako pomembno je, da se starši z otrokom pogovarjajo in ohranjajo nadzor nad tem, kaj otrok na internetu tudi počne. Kljub temu da so neprimerne vsebine pogosto prelahko dostopne, niso naprave in internet tisti, ki predstavljajo problem, prav tako odgovor ne leži v orodjih za filtriranje. Po mnenju strokovnjakov je težava večinoma v tem, da otroci nimajo občutka, da lahko staršem zaupajo in se z njimi pogovorijo o tem, kaj so na internetu videli ali doživeli. Za otroka je pomembno, da mu starši skozi odnos in vzgojo predstavijo, kaj je na internetu dovoljeno, kaj je primerno, in mu dajo vedeti, da jim lahko zaupa.

Prav tako sta poudarila, da starši otroku predstavljajo vzor in da pri uporabi digitalnih naprav otroci pogosto posnemajo svoje starše. Če so starši tisti, ki veliko svojega prostega časa preživijo na telefonu, je zelo verjetno, da bo otrok to vedenje posnemal. Naštela sta nekaj ključnih pravil pri uporabi digitalnih naprav, ki jih otrokom skozi vzgojo predstavijo prav starši – eden od načinov, kako lahko starši pomagajo otroku pri varni rabi teh naprav, je na primer dogovor v pisni obliki, ki zajema glavna pravila, ki se jih bo otrok držal (kot na primer, da bo telefon zaklenil z geslom, da ne bo objavljal svojih fotografij, da bo pazil, da mu telefon ne pade na tla in podobno). Prav tako sta v oddaji podala tudi nekaj nasvetov glede odziva staršev na spletno nasilje, v katerega je vpleten njihov otrok, dotaknila pa sta se tudi pereče teme nadzora staršev s pomočjo pametnih ur.

Več nasvetov in odgovorov na vprašanja lahko izveste v posnetku oddaje, ki je dostopen na naši spletni strani. >> 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.