Spletne najstniške "šale": od bombnih groženj do razgaljenih fotk

23.4.2014

V medijih pogosto zasledimo primere neprimernega vedenja na spletu med mladimi, ki se slabo končajo. Navidezno nedolžne šale, objava razgaljenih fotografij, nadlegovanje drugih, vse to so primeri, ki nam kažejo, kako pomembno je odgovorno vedenju na spletu, saj lahko "afnanje" na spletu vodi do javne osramotitve, ponižanja ali tudi pravnih posledic.

V preteklem tednu smo lahko brali o primeru 14-letne deklice iz Rotterdama, ki so jo aretirali po tem, ko je za šalo preko Twitterja grozila American Airlines s terorističnim napadom. V tvitu je zapisala, da je moški z imenom Ibrahim iz Afganistana, član Al Kaide in da bo »naredil nekaj velikega«. Letalski prevoznik se je na grožnje odzval z tvitom, da jemljejo tovrstne grožnje zelo resno in da bodo njene podatke posredovali FBI. Dekle, ki je v medijih identificirano pod imenom Sarah, je zajela panika, vendar njenih pojasnil, da je le majhna punčka, ki se je šalila, in da s tem ni mislila nikomur škoditi, niso upoštevali, saj so jo kljub temu aretirali. 

Zbiranje razgaljenih fotografij balkanskih najstnic

Ta teden smo lahko bili priča še enemu primeru neprimernega vedenja na spletu. Na Facebooku so se namreč razširile skupine, kjer so objavljali fotografije mladih deklet iz Slovenije, BiH, Srbije in Hrvaške, na katerih so bile pomanjkljivo ali izzivalno oblečene in v zapeljivih pozah. Skupine so imele žaljive naslove kot na primer Največje cipe slovenskih osnovnih in srednjih šolah. 

S pomočjo skupine United Bosnian Hackers so odkrili, da bi naj skupino ustvaril hrvaški mladoletnik Renato, ki je preko lažnega profila (Josip M.) nagovarjal dekleta, da mu pošljejo svoje razgaljene fotografije. Po njegovih besedah bi naj prejel več kot 200 sporočil in fotografij. Večine fotografij naj tako ne bi ukradel, temveč so mu jih dekleta poslala kar sama. Na Facebooku se je pojavila tudi slovenska verzija skupine, ki pa je bila že umaknjena. Skupino je prijavilo kar nekaj uporabnikov, ki so glede tega pisali tudi na SAFE.SI. 


Preberite si naše informacije in nasvete glede razpošiljanja golih fotografij prek spleta


Posledice z interneta čutimo v "realnem" življenju

Internet najstnikom pogosto daje občutek anonimnosti, zaradi česar so bolj pogumni in objavljajo komentarje ali fotografije, ki jih osebno morda ne bi želeli deliti. Vendar pa se je potrebno zavedati, da karkoli počnemo na internetu, vpliva tudi na naše realno življenje.


Poglejte si risanko o tem, kako obnašanje na spletu vpliva na odnos ljudi do nas v realnem življenju. Ovce.sk: FOTO ALBUM 


Nepremišljena objava 14-letne deklice na Twitterju je imela za njo konkretne posledice. Prav tako lahko posledice čutijo dekleta, ki na Facebooku in drugih družabnih omrežjih objavljajo svoje provokativne fotografije. Z vsem kar objavimo na internetu, od komentarjev do fotografij, gradimo svoj digitalni ugled, ki ga je potem zelo težko popraviti. Še posebej hitro pa se (med najstniki) širi slab ugled.

Vloga staršev

Pomembno vlogo pri preprečevanju takšnega vedenja imajo starši in njihova komunikacija z otroki. Čim več se je potrebno pogovarjati z njimi, da bodo bolje razumeli, zakaj lahko deljenje preveč osebnih informacij ali fotografij privede tudi do zadrege in poniževanja, prav tako jim je potrebno pojasniti, da so posledice njihovega vedenja na internetu lahko vidne še leta kasneje, npr. ko se bodo potegovali za službo. 

Vir: Insafe in 24ur.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV