Spletni tečaj "Digitalna pismenost in spletna varnost: Kako je pandemija preizkusila naše sposobnosti"

12.4.2021

Med pandemijo COVID-19 se je zaradi povečanja preživljanja časa na spletu poplava lažnih novic, spletnih prevar in drugih nevšečnosti le še povečala. Ločevanje resničnega od lažnega kot tudi koristnega od odvečnega od nas zahteva čas in znanje. Z željo, da bi nas vodili v vsej tej zmešnjavi, so v okviru BIK (Better Internet for Kids - Boljši internet za otroke) pripravili spletni tečaj (MOOC) z naslovom „Digitalna pismenost in spletna varnost: kako je pandemija preizkusila naše sposobnosti“.

V današnjem svetu nam splet ponuja veliko priložnosti, kljub temu pa ne smemo spregledati mnogih tveganj. Digitalna pismenost in zavedanje takšnih tveganj imata ključno vlogo pri varnosti na spletu. S spletnim tečajem se BIK zavzema raziskati in predstaviti spletne trende v kontekstu nove realnosti, ki jo je prinesla pandemija COVID-19. Udeležencem tečaja želijo zagotoviti osnovno znanje, nasvete in orodja za primerno obvladovanje številnih nevšečnosti, kot so lažne novice, teorije zarote in spletne prevare.

Poleg tega si s tečajem želijo udeležencem omogočiti boljše razumevanje tveganj in izzivov, s katerimi se srečujejo mladi na spletu. Udeleženci bodo skupaj z moderatorji tečajev razpravljali o strategijah za podporo mladim. Zagotovljen bo širok spekter virov, ki jih bo mogoče uporabiti v šolah, udeleženci pa bodo pozvani tudi k delitvi lastnih izkušenj, izzivov in uspehov.

Tečaj, ki bo trajal od 19. aprila do 26. maja 2021, je namenjen predvsem osnovnošolskim in srednješolskim učiteljem, koristi pa lahko tudi šolskim svetovalcem in staršem. Spletni tečaj bo potekal v angleščini.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV