Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Spletni zmenki lahko vplivajo na družbeno prepletanje

28.2.2018

Spletni zmenki imajo lahko pozitiven vpliv na našo družbo. Povezujejo nas z ljudmi, ki so drugačni od nas in lahko prispevajo k temu, da postane družba bolj povezana in integrirana. Raziskave kažejo, da je internet pomembno prispeval k zvišanju stopnje sklenitve zakonskih zvez med 21 in 30-letniki v ZDA.

Spletni zmenki lahko predstavljajo določeno stopnjo tveganja, saj gre za spoznavanje s popolnimi tujci (nekaj nasvetov, na kaj je treba biti pozoren pri aplikacijah za zmenke, kot je npr. Tinder). A zmenki prek interneta imajo lahko tudi številne pozitivne učinke, ne zgolj na posameznika, ampak tudi na družbo.

Po letu 1995, z vzponom spletnih zmenkov, se je pojavila večja možnost, da se ljudje ujamejo z osebo druge rasne ali etnične pripadnosti – pred tem, ko je bilo iskanje partnerja omejeno na bližja poznanstva in okolico, pa so si ga iskali predvsem med sebi podobnimi. V skladu s tem se je v ZDA povečalo število medrasnih porok – z 9 % iz leta 1995 na 17 % leta 2015. Na tak način lahko spletni zmenki prispevajo k manj rasno razlikovani družbi.

Poleg tega obstajajo dokazi, da je internet prispeval tudi k zvišanju stopnje sklenitve zakonskih zvez med 21 in 30-letniki v ZDA, da se tisti pari, ki so se spoznali prek spleta, poročijo hitreje in da zakonske zveze, ki se začnejo na spletu, trajajo prav toliko ali še celo dlje kot tiste, ki se niso začele na internetu.

Vir: The Conversation, 10.1.2018

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.