Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Spletno »samoustrahovanje« nov trend med najstniki

22.11.2017

Spletno ustrahovanje ali spletno trpinčenje ni nov pojav, v zadnjem času pa se pojavlja v precej drugačni obliki. V ZDA kar 6 % mladih, starih od 12 do 17 let prek spletnih mest, ki jim omogočajo anonimnost, ustrahuje same sebe. Postavljajo si anonimna vprašanja, v katerih se žalijo, pojav pa precej spominja na fizično samopoškodovanje, ki lahko privede tudi do samomora.

Med mladimi se je pojavil nov skrb vzbujajoč trend: spletno ustrahovanje samega sebe oziroma spletno samoustrahovanje. Glede na najnovejše podatke samega sebe prek spleta trpinči 6 % mladostnikov v ZDA, starih od 12 do 17 let. Spletno samoustrahovanje se običajno dogaja na spletnih mestih, kjer je mogoče ostati anonimen, kot so Ask.FM, Tumblr in Formspring. Ta družabna omrežja omogočajo anonimno postavljanje vprašanj, ki so nemalokrat lahko žaljiva in zlobna. 

Strokovnjaki ugotavljajo, da je za tiste, ki so že bili žrtve spletnega ustrahovanja, dvanajstkrat bolj verjetno, da bodo postali tudi žrtve spletnega samoustrahovanja. Prav tako je verjetnost večja pri tistih, ki niso hetero seksualni. Žrtve so tako fantje kot tudi dekleta. Prvi to počnejo predvsem zaradi zabave ali iskanja pozornosti, dekleta pa zaradi težav z depresijo.

Pojav je podoben samopoškodovanju, ki je dokazano povezano s samomorilskimi nagnjenji. Zato so strokovnjaki zaskrbljeni, da bi to lahko sprožilo podobne posledice. Ker obstajajo raziskave, ki so dokazale, da lahko družabna omrežja igrajo pomembno vlogo pri psihičnem zdravju, je pomembno, da se ta pojav ne ignorira in se mu posveti dovolj pozornosti.

Vir: USA Today, 8. 11. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.