Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Spletno ustrahovanje povzroča tesnobo

11.6.2019

Otroci, ki so podvrženi spletnemu ustrahovanju, so običajno bolj prestrašeni in bolj podvrženi napadom tesnobe, kot njihovi vrstniki, ki so žrtve ustrahovanja v fizičnem svetu, ugotavljajo na norveški Univerzi Stavanger.

Raziskovalci so ugotavljali, kakšen vpliv ima daljše spletno ustrahovanje na otroke. Ugotovili so, da daljše spletno ustrahovanje povzroča določene simptome, ki so značilni za posttravmatski stres, kot so npr. napadi tesnobe. Ni sicer popolnoma jasno, zakaj spletno ustrahovanje povzroča več tesnobe kot fizično, verjetno pa je eden izmed pomembnejših dejavnikov dostopnost. Otroci in mladostniki so zelo intenzivni uporabniki mobilnih telefonov, ki so jim na voljo tako rekoč 24 ur na dan. Zavedajo se, da lahko neprimerna sporočila dobijo kadar koli, to pa jim povzroča tesnobo. Otroci, ki so žrtev ustrahovanja v fizičnem svetu imajo več kontrole nad tem, kdaj bodo ustrahovani.

Pomemben vpliv ima dejstvo, da gre običajno pri spletnem ustrahovanju za anonimnega ustrahovalca (ali pa ima lažno identiteto), medtem ko je pri ustrahovanju v fizičnem svetu ustrahovalec običajno znan.

Spletno ustrahovanje in druge oblike spletnega nasilja so običajno prikrite in, če so žrtve otroci, je to težko prepoznati. Zato je ključnega pomena, da imajo starši vzpostavljen zaupljiv odnos z otrokom in da mu znajo pravočasno pomagati, če ugotovijo, da je postal žrtev spletnega nasilneža.

Vir: Science Nordic, 26.4.2019

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.