Spolno izsiljevanje: grožnja za vse, sploh najstnike

24.8.2016

Sodobna tehnologija izkoreninjanju izsiljevanja ni storila usluge – kriminalci jo uporabljajo za vdiranje v mobilne naprave, sporočila in kamere, kar kasneje uporabljajo za izsiljevanje žrtev. Pod tovrstne zločine spada tudi t.i. spolno izsiljevanje oz. »sextortion«.

O spolnem izsiljevanju govorimo, ko zločinec žrtvi grozi z razkritjem kakršnih koli intimnih informacij, če mu slednja ne plača določene vsote denarja. Informacije lahko vključujejo žrtvina besedilna sporočila s spolno vsebino (t.i. sexts), intimne fotografije ali pa posnetke. Izsiljevalci v največ primerih od žrtev terjajo denar, včasih pa hočejo izsiliti več tovrstnih vsebin.

70% žrtev je najstnikov

Zaskrbljujoče je dejstvo, da je največ žrtev spolnega izsiljevanja najstnikov, četudi ta populacija ne slovi po tem, da bi imeli ogromno denarja. So pa po drugi strani najstniki za zločince »idealne žrtve«, saj gre za obdobje, ko se človek v razmerjih še išče ter pogosto ne razmišlja o možnih posledicah. Kriminalci tako lahko pridobijo ogromno količino zasebnih informacij in prestrašene žrtve, ki so čustveno ranljive in zlahka osramočene. Pogosto jih je sram tudi poiskati pomoč, saj tudi to pomeni razkritje informacij, ki jih želijo ohraniti kot zasebne. Večina žrtev je sicer deklet, kar pa ne pomeni, da se nasprotnemu spolu slednje ne more zgoditi. Spolno izsiljevanje ima lahko mnoge negativne psihološke posledice, med katerimi se pojavljajo tudi poskusi samomora.

Pri spolnem izsiljevanju mladostnikov je bistvena komunikacija s starši. Otroku zato razložite, da vse, kar deli prek spleta, lahko postane javno – informacije lahko pridobijo hekerji, lahko pa se za izsiljevalca izkaže oseba, ki ji zaupajo in s katero informacije delijo.  Smiselno je tudi, da uporabljate močna gesla in dvostopenjsko avtentifikacijo, da bi zaščitili račune na družbenih omrežjih in programih, prek katerih klepetate z drugimi osebami. Otroka poučite o potencialnih nevarnostih, kot je spolno izsiljevanje, četudi gre morda za kočljivo temo.

Vir in foto: https://blog.kaspersky.com/sextortion/12716/

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV