Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Starejši ljudje pogosteje delijo lažne novice na Facebooku

22.1.2019

Raziskovalci z Univerze v New Yorku in Univerze Princeton so ugotovili, da starejši ljudje pogosteje delijo lažne novice na Facebooku. V primerjavi z mlajšimi, bistveno več lažnih novic delijo pripadniki starostne skupine nad 65 let. Pozitivne ugotovitve so, da v splošnem večina ameriških uporabnikov ne deli lažnih novic, med tistimi, ki jih pa je večji delež republikancev kot demokratov.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Science je pokazala, da je deljenje lažnih novic na Facebooku močno odvisno od dejavnikov, kot sta starost in politična pripadnost. Raziskovalci so analizirali zgodovino Facebooka približno 1.750 ameriških odraslih, kjer so ugotovili, da velika večina uporabnikov v letu 2016 ni delila lažnih novic.

Toda pri tistih, ki so delili takšne novice, so raziskovalci našli  jasne demografske razlike. Lažne novice je delilo bistveno več republikancev (18,1 %) kot demokratov (3,5 %). Ugotovili so, da bolj kot je uporabnik konzervativen, več takšnih novic je delil. Velik vpliv na število deljenih lažnih novic ima tudi starost. Starejši od 65 let so delili dvakrat toliko lažnih novic člankov kot tisti v drugi najstarejši starostni skupini (od 45 do 65 let) in kar sedemkrat več kot tisti, stari od 18 do 29 let. To velja tudi, če upoštevamo razlike v izobrazbi, ideologiji ali splošnemu številu deljenih novic. Avtorji to pripisujejo pomanjkanju digitalne pismenosti pri starejši generaciji, ki je potrebna za določanje zanesljivosti novic, prav tako pa menijo, da je lahko razlog učinek staranja na naš spomin.

Vir: The Guardian, 10.1.2019

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.