Starše skrbi vpliv digitalnih naprav na njihove otroke

16.4.2019

Raziskava med ameriškimi, kanadskimi in kitajskimi starši kaže, da mnoge izmed njih skrbi vpliv, ki ga ima uporaba digitalnih naprav na otroke. Skrbijo jih tako dolgoročni učinki, kot sta osebni in socialni razvoj otroka, kot tudi učinki na uspešnost v šoli. Starši iz vseh vključenih držav običajno na enega izmed načinov nadzorujejo uporabo naprav svojih otrok.

Veliko je staršev, ki so izrazili zaskrbljenost glede uporabe elektronskih naprav svojih otrok, skrbijo pa jih tako zdravje kot tudi socialni in kognitivni razvoj otrok. Starši so pogosto izrazili občutek krivde glede uporabe naprav s strani otrok, hkrati pa niso bili popolnoma prepričani o škodljivosti uporabe interneta za otrokovo pozornost in uspešnost v šoli. Starši v Kanadi in ZDA so izrazili zaskrbljenost predvsem glede dolgoročnih učinkov na socialne veščine, stopnjo pozornosti, osebni razvoj in življenjske veščine. Tudi kitajski starši, ki so bili poleg ameriških in kanadskih del raziskave, so bili zaskrbljeni zaradi uporabe naprav s strani otrok. Vendar pa so bili njihovi strahovi bistveno bolj osredotočeni na uspešnost v šoli kot na osebni in socialni razvoj.  

Mnogi starši so tudi navedli, da so poiskali različne načine za nadzor uporabe digitalnih naprav svojih otrok, kot so na primer funkcije starševskega nadzora ali pa preprosto omejujejo uporabo naprave.

The Nielsen Norman Group Life Online projekt je zajemal več kot 100 udeležencev v šestih mestih v ZDA, Kanadi in na Kitajskem, raziskovalce pa je zanimalo, v kakšni meri so starši zaskrbljeni glede tega, kako bi lahko digitalne naprave vplivale na razvoj in dobro počutje njihovih otrok.

Vir: Nielsen Norman Group, 7.4.2019 

 

 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV