Starši, pogovarjajte se o družabnih omrežjih s svojimi otroki

21.5.2014

Starši otrok, ki so vedno bolj prisotni na različnih družabnih omrežjih, se pogosto ne zavedajo, da na internetu ni nič prav zares minljivo. To velja tudi za aplikacije, ki obljubljajo izbris poslanih sporočil po ogledu (npr. Snapchat), saj nekatere informacije v podjetju kljub temu shranjujejo. Glede na dejstvo, da otroci vedno mlajši stopajo v svet interneta, je zelo pomembno, da se z otroki pogovarjamo o družabnih omrežjih, ki jih uporabljajo, kaj na njih delijo in s kom. Predstavljamo vam nekaj idej, kako se o omenjenih temah pogovoriti z otroki glede na njihovo starost.

Otroci mlajši od 10 let

Študija iz leta 2013 ugotavlja, da do 10 leta starosti več kot polovica otrok že uporablja družabna omrežja. Dobra novica v omenjeni raziskavi pa je, da se dve tretjini (67 %) teh otrok obrne na starše, kadar naletijo na težave na spletu.

Kako lahko vi pomagate otrokom pri tej starosti?

 • Bodite tam: Pomagajte otrokom razumeti, da vas lahko karkoli vprašajo o spletu in boste na vprašanje odgovorili brez obsojanja. To jih bo spodbudilo, da se bodo v primeru težav najprej obrnili na vas.
 • Pokažite jim: otroci pri tej starosti so pogosto pripravljeni sprejeti vse kar je pred njimi. Poskusite najti nežen način, da jim poveste, da nekateri ljudje delijo neprimerne vsebine zgolj zato, da bi dobili pozornost ali še huje, ker imajo slabe namene. To sporočilo jim skušajte redno ponavljati, saj pri otrocih te starosti pogosto potrebno ponavljanje, da sporočilo zaleže.
 • Ne čakajte: Pomembno je, da skušate vsako priložnost (TV nadaljevanka, pogovor o njihovih prijateljih ipd.) izkoristiti za to, da se odkrito pogovorite o dobrih in slabih straneh interneta na splošno in v povezavi z družabnimi omrežji. Še enkrat, dajte jim vedeti, da lahko pridejo do vas, če se jim poraja kakšno vprašanje.
 • Bodite potrpežljivi: Majhni »odmerki« informacij, ponavljajoči se, ko je to potrebno, se bodo na neki točki zasidrali v glavah vaših otrok. Vendar pazite, da ponavljanje ne bo izpadlo kot godrnjanje, saj jih lahko s tem odvrnete.
 • Vodite jih: Svetujte jim, da je deljenje vsebin na spletu s komerkoli drugim kot družinskim članom ali prijatelji, ki jih starši poznajo, lahko nevarno.

Otroci stari od 11 do 13 let

Pravno gledano so ti otroci še vedno premladi za uporabo nekaterih družabnih omrežij, vendar je dejstvo, da jih kljub temu uporabljajo.

Kako lahko poleg zgornjih korakov še dodatno pomagate otrokom pri tej starosti?

 • Razumevanje: Na tej stopnji imajo otroci lahko nerealno prepričanje o svojih sposobnostih za uporabo spleta. Zato jim skušajte subtilno postavljati vprašanja, ki prikazujejo situacije, ko morda ne bi vedeli kako ravnati.  
 • Določite meje: Zdaj je optimalna starost, da podpišejo »pogodbo« o tem, koliko časa so lahko na družabnih omrežjih in v katerem delu dneva. Z vašim zglednim vedenjem na spletu bo to še nekoliko lažje. Začnite z največ eno uro na dan (kar lahko razbijete tudi v dva dela, 30 minut po šoli in 30 minut po večerji).
 • Vključite brata ali sestro: če je pri hiši starejši brat ali sestra, jih prosite, naj pomagajo svojim mlajšim bratom ali sestram krmariti po spletu. To je sicer odvisno od starosti in zrelosti starejšega otroka, vendar pa je to dober način, da otrok sliši strašne izkušnje in se uči iz izkušenj drugih.
 • Pogovorite se o ustrahovanju: V tej starosti se že lahko pojavi problem ustrahovanja na spletu. Pogovorite se o tem z otroki in jih spodbujajte, da se obrnejo na vas, če naletijo na ta problem.
 • Imejte empatijo: Otroci pri tej starosti bodo sovražili omejitve. Njihova »naloga« je, da preizkušajo meje, vaša pa, da jih postavljate na podlagi svojih vrednot.

Otroci stari do 14 do 18 let 

To obdobje je za najstnike na spletu najverjetneje najbolj nevarno. Najstniki počnejo to, kar so vedno počeli – skušajo najti svoj prostor, ugotoviti, kako biti "kul" in kako premikati meje – sedaj pač to počnejo na spletu, v prostorih, ki lahko njihovo aktivnost ohranijo javno za zmeraj.

Stari so dovolj, da se znajdejo v družabnih omrežjih, vendar pa nikakor ne dovolj zreli, da bi razumeli posledice svojih dejanj na spletu.

Poleg korakov, omenjenih pri mlajših starostnih skupinah, kako lahko starši še dodatno pomagate otrokom pri tej starosti?

 • Bodite pozorni: Spremljajte o čem se pogovarjajo otroci, o pomembnih in malih stvareh. Bodite pozorni za vse, kar nakazuje, da družabna omrežja povzročajo stres v njihovem življenju. Vprašajte jih o tem stresu. Če otroci pri tej starosti uporabljajo družabna omrežja za komunikacijo in sprostitev, je to povsem običajno. Če pa ga uporabljajo in jih uporaba vznemirja, je to problematično.
 • Posvetujte se: Poskušajte jih na miroljuben in ne obsojajoč način vprašati, kaj jim je zares všeč pri družabnem omrežju, ki ga uporabljajo. Zagotovite jim, da ste le radovedni. Prosite jih, naj vam pokažejo, kako deluje družabno omrežje, ki ga uporabljajo (obstaja namreč velika verjetnost da uporabljajo katero izmed omrežij, ki jih vi ne). In še enkrat, bodite zares pozorni na morebitne znake, da jim družabni mediji povzročajo stiske in se ponudite, da se vam lahko izpovejo.

Otroci stari 18 let in več: 

Da, v resnici niso več otroci, vendar se na spletu morda še vedno vedejo tako.

Čeprav se pogosto govori, da bodo delodajalci, volivci in celo bodoči partnerji v prihodnosti bolj strpni do mladostniških spletnih nepremišljenosti, pa je veliko bolj verjetno, da vas bodo stvari, ki jih naredite na spletu, v prihodnosti preganjale.

Kaj lahko pri tej starosti storite, da bodo spoznali, da na spletu vse ostane za vedno?

 • Pokažite jim: Vprašajte jih, ali jim lahko pokažete nekaj o sebi, kar je bilo pred leti objavljeno na spletu o vas, vendar ne predstavlja več tega, kdo ste ali kaj bi radi, da si ljudje mislijo o vas. Nato jih prosite, da si predstavljajo scenarij, če bi objavili nekaj, kar se bi lahko delodajalcu zdelo sporno. To lahko uporabite kot odskočno desko za razpravo o idejah kot so »dvakrat premisli, enkrat pošlji« ali »kako bi se počutila babica (ali kdo drug, ki jim je pomemben), če bi to videla?«. Pri tem jim seveda skušajte pokazati, da jih ne obsojate, temveč vas skrbi le njihova sreča v prihodnosti.
 • Pomirite jih: Poskusite se pogovoriti tudi o stvareh, ki jih vidijo ali slišijo na spletu, ob katerih jim je neprijetno, ter kako se na to odzovejo. Povejte jim, da ne rabijo biti del nečesa, kar jim vzbuja neprijetne občutke in, da ste vedno na voljo za dodatne odgovore na vprašanja. 

Vir in foto: Social Media Today.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV