Ste v zadnjem času kaj preverili svoje nastavitve zasebnosti na Facebooku?

23.3.2016

Družabna omrežja so lahko odlično orodje za ohranjanje stikov s prijatelji in družino. Za podjetja so odlično orodje za komunikacijo s strankami. Vendar pa se pojavi problem, saj uporabniki sodobnih tehnologij pogosto niso seznanjeni, kako tehnologija, družabna omrežja in aplikacije delujejo, predvsem pa, kako se zaščititi na spletu. 

Eno izmed najbolj priljubljenih družabnih omrežij je zagotovo Facebook, ki ima že skoraj 2 milijardi registriranih uporabnikov po vsem svetu, ki uporabljajo omrežje za povezovanje z ljudmi, podjetji in tudi zvezdniki. Pri tako veliki masi uporabnikov žal to pomeni tudi, da so na Facebooku prisotne tudi prevare, spletno nadlegovanje, brskanje po profilih znancev in neznancev itd. Facebook je tudi zakladnica neprimernih in žaljivih vsebin. 
Zato je izredno pomembno, da uporabniki družabnih omrežij razumejo nekatere ključne lastnosti Facebooka - še posebej v kontekstu nastavitev zasebnosti - preden se podajo v neznano področje interneta. Upoštevanje spodnjih nasvetov vam lahko pomaga zaščititi vašo zasebnost in morda tudi fizično varnost. 

1. Ko si ustvarite Facebook račun, lahko nastavite, da je račun javen, samo za prijatelje ali popolnoma zaseben. To nastavitev lahko kadarkoli spreminjate, zato ne skrbite, če nimate izbrane najbolj varne možnosti. Uporabniki sicer postajajo vedno bolj previdni in izbirajo nastavitve 'samo za prijatelje' (friends only), kar pomeni, da bodo le sprejeti prijatelji videli njihove objave. Vendar pa je to nekoliko zavajajoče. Seveda, neznanci (uporabniki, ki niso vaši prijatelji na Facebooku), ne bodo videli vaših objav, vendar pa lahko vidijo vašo profilne slike, naslovne slike, objave, ki ste jih delili s skupnimi prijatelji s to osebo. Prav tako pa lahko vaši Facebook prijatelji delijo vaše objave na svoj zid.

2. Ko na spletu objavite neko vsebino, imate več možnosti, ki vam omogočajo, da nastavite občinstvo - torej s kom želite deliti objavo. Tako lahko na primer nastavite, da objavljeno sliko vidijo samo vaši prijatelji, če pa objavite vabilo na dobrodelni koncert, pa nastavite, da lahko vidijo vsi. Ko ste v dvomih, ne škodi razmislek: Ali res želim, da to objavo vidijo vsi?

3. Med vsebinami, ki jih objavljamo na družabnih omrežjih, vsekakor prevladujejo fotografije in video posnetki. Vendar pa pri fotografiranju s pametnim telefonom ali tablico pogosto pozabimo, da lahko poleg fotografije po pomoti z drugimi delimo tudi informacije o naši lokaciji. In ne samo "V Ljubljani", ampak tudi "soba mojega 4-letnika, na Slovenski cesti, 3. hiša z leve. " Funkcija 'lokacijskega označevanja' namreč vaši napravi omogoča, da zagrabi GPS koordinate na lokaciji, kjer je bila narejena slika in zapiše informacije v datoteko s fotografijo. S pravim znanjem lahko kriminalec pridobi te podatke iz fotografije. Seveda to ne pomeni, da kriminalci množično brskajo po Facebooku in iščejo uporabnike z nezaščitenimi fotografijami z lokacijsko oznako. Pa vendar je za razmisliti, ali je pametno vključiti podatke o lokaciji. Najverjetneje ne. Zato izklopite lokacijske nastavitve, preden fotografirate z vašo pametno napravo, še posebej, če nameravate fotografijo objaviti.

4. Eden od načinov, da vaše ime in vsebine o vas po 'pomoti' vidijo ljudje, ki jih ne poznate, je tako imenovano označevanje v objavah drugih uporabnikov. Če vaša sestra s svojimi prijatelji deli objavo in v objavi označi vaše ime, bodo to videli vsi njeni prijatelji, prav tako bodo vsi videli vaše komentarje njenih objav. To morda ni nujno slabo, vendar pa je to nekaj, kar imejte v mislih, ko uporabljate družabna omrežja.

Predvsem pa je pomemno, da si zapomnite pogosto spregledano pravilo interneta: nič ni zares zasebno in nič ni zares izbrisano. Če boste pri objavljanju in deljenju objav imeli to v mislih, potem boste verjetno dovolj varni. S tem v mislih namreč gotovo ne boste delili preveč občutljivih ali neprimernih vsebin, osebnih informacij ali podatkov o vaši lokaciji. Najbolj smo namreč izpostavljeni nevarnostim, ko delujemo pod vtisom, da so naše objave vidne samo ljudem, za katere mi to želimo.

 

Vir: iKeepSafe.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV