Štiri od sedmih testiranih pametnih igrač predstavljajo tveganje za otroke

30.11.2017

Igrače, povezane z internetom, so še posebej priljubljene v času praznikov. A treba je biti previden, saj so ugotovili, da imajo kar štiri od sedmih testiranih igrač varnostne napake pri povezavi preko Bluetootha. Povezava ni varna, kar lahko omogoči potencialnim napadalcem, da preko igrače komunicirajo z otrokom. Strokovnjaki pozivajo prodajalce, naj igrače z varnostnimi pomanjkljivostmi umaknejo iz prodaje.

Nemški strokovnjaki so s testiranjem pametnih igrač ugotovili, da za varnost ni poskrbljeno tako kot bi moralo biti. Testiranje je zajemalo sedem igrač, ki so dostopne preko številnih multinacionalnih trgovskih podjetij, kot sta Amazon in Argo, štiri izmed teh pa ne ustrezajo varnostnim merilom. Pri igračah Furby Connect, i-Que Intelligent Robot, Toy-Fi Teddy in CloudPets so odkrili varnostne pomanjkljivosti v Bluetooth povezavi, ki omogoča neznancem, da preko igrače naveže stik z otrokom.

Strokovnjaki na čelu z nemško Skupino potrošnikov Stiftung Warentest pozivajo trgovska podjetja, kot je Argos, naj igrače, ki niso varne, umaknejo iz prodaje. Oglasil pa se je tudi proizvajalec igrače Furby Connect, ki zagotavlja, da je varnost otrok na prvem mestu in da je igrača dobro zasnovana.

Vir: The Guardian, 14. 11. 2017

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV