Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Stopnja digitalne vljudnosti na svetu se je povečala

19.3.2019

Na Dan varne rabe interneta 2019 je Microsoft objavil novo raziskavo, s katero opozarja na spletna tveganja, rezultati pa kažejo, da ljudje po vsem svetu, zlasti v ZDA, Nemčiji, Franciji in Belgiji doživljajo več vljudnosti na spletu. Objavili so tudi štiri načela, s katerimi želijo spodbuditi ljudi k večji stopnji vljudnosti na spletu.  

Ob dnevu Varne rabe interneta je Microsoft želel opozoriti na Izziv digitalne vljudnosti ter z namenom spodbujanja večje vljudnosti na spletu objavil štiri praktična načela:

  • Zlato pravilo empatičnega, sočutnega in prijaznega delovanja v vsaki interakciji. Z vsemi, s katerimi se povezujemo, ravnamo z dostojanstvom in spoštovanjem.
  • Spoštovanje razlik in različnih perspektiv. Ko se pojavijo nesoglasja, delujmo premišljeno ter se izogibajmo žaljenju in osebnemu napadanju drugih.
  • Naredimo premor, preden se odzovemo na stvari, s katerimi se ne strinjamo. Ne objavljajmo ali pošiljajmo ničesar, kar bi lahko prizadelo nekoga drugega, škodilo njegovemu ugledu ali ogrozilo njegovo varnost.
  • Postavimo se zase in za tiste, ki so žrtve spletnih zlorab ali krutosti, tako da prijavimo grožnje in shranimo dokaze o neprimernem ali nevarnem vedenju.

V nedavno objavljeni raziskavi so želeli opozoriti na različne vrste spletnih tveganj. Največje tveganje po njihovih podatkih ostaja neželeni stik. Zadnje poročilo navaja, da je 40 % anketirancev doživelo neželen stik na internetu, a je delež manjši kot pred enim letom. Podatki pa kažejo, da se je stopnja digitalne vljudnosti povečala, najbolj v ZDA, Nemčiji, Franciji in Belgiji. Prav tako najstniki bolj kot prej iščejo pomoč in nasvete pri svojih starših in drugih zaupanja vrednih v primeru spletnih tveganj.

Microsoft je pripravil tudi številne vire, ki so povezani s spodbujanjem digitalne vljudnosti. Več  informacij o tem je na Microsoftovem blogu.

Vir: Better Internet for Kids, 22.2.2019

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.