Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Študija: Starši ob uporabi pametnih telefonov pogosto ignorirajo otroke

20.3.2014

Za uporabnike pametnih telefonov zunanji svet pogosto izgine med »tapkanjem« po številnih aplikacijah, ki jih ti nudijo. Nova študija, objavljena v reviji Pediatrics, kaže, da medtem ko so starši na svojih mobilnih napravah, njihovi otroci pogosto zbledijo v ozadju.

Ameriški raziskovalci (Boston Medical Center) so se pod krinko odpravili v restavracije s hitro prehrano, kjer so opazovali odnose med straši in otroci, medtem ko so bili starši na pametnih telefonih ali tabličnih računalnikih.

Glede na študijo je bilo med 55 opazovanimi družinami kar 40 družin, kjer so bili starši zatopljeni v svoje naprave. Skoraj tretjina staršev je uporabljala svoje naprave skozi celoten obrok. Med obrokom je skoraj tri četrtine staršev vsaj trikrat uporabilo svoje naprave.

Otroci so se na to različno odzvali. Nekateri so sedeli na miru in tiho jedli, večina otrok pa je bila nemirnih in je na neki način skušala pridobiti pozornost staršev. Nekateri otroci so celo peli (npr. »Jingle Bells, Jingle Bells – Batman smells)«. Eden izmed otrok je skušal dvigniti materino glavo in jo usmeriti vstran od naprave, vendar pa ga je mati pri tem odrinila. Bistvo študije je, da pri zavzeti uporabi pametnega telefona ali tabličnega računalnika starši ignorirajo svoje otroke ali imajo z njimi negativne interakcije.

Kaj lahko torej starši storijo? Se odrečejo svojim mobilnim napravam? Seveda ne, ne bomo se vrnili nazaj v čase brez mobilnih naprav. Tehnologija je uporabna, zabavna in privlačna. V danem trenutku se morda zdi, da je zanimiv »tvit«, službeni e-mail ali Facebook prijatelj med časom kosila bolj zanimiv, kot poslušanje o pritožbah domačih ali novih dogodivščinah Pujse Pepe, ki vam jih želijo povedati vaši otroci. A če pogledate širšo sliko, preživljanje prostega časa na mobilni napravi zagotovo ni bolj dragoceno kot poglabljanje odnosov z otroki.

Strokovnjaki poudarjajo, kako pomembno je, da določimo čas v dnevu, ko imajo otroci našo nedeljeno pozornost. Naj otroci vedo, da se boste med kosilom posvečali samo njim, zato odložite napravo. Če imate potrebo, da preverite e-pošto, to storite pred ali po obroku. Otroci namreč zelo hitro odrastejo. In ko odrastejo, bodo imeli starši na voljo več časa, ki ga bodo lahko namenili tehnološkim napravam. Če so odnosi med otroki in starši šibki in jih še dodatno prekinjamo zaradi tehnologije, bodo starši na koncu zagotovo imeli več časa za tehnologijo a za ceno dobrih odnosov z otroki, saj se bodo naposled sami umaknili v ozadje.

Vir: Psychology Today, Foto: WSM.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.