Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Študija v ZDA: tveganemu vedenju na spletu so bolj podvržena dekleta z izkušnjo zlorabe

24.2.2014

Sporočilo staršem: uporaba programske opreme za starševski nadzor za zaščito hčerke pred tveganim vedenjem na spletu je manj učinkovita kot »kakovostna starševska vzgoja« in samostojno spremljanjeje njenih spletnih aktivnosti. 
Raziskovalci z univerze v Cincinnatiju so v ponedeljek izdali poročilo o vedenju najstnic na spletu in dejavnikih, ki povečujejo tveganje za vključevanje v potencialno nevarno ali neprimerno vedenje na spletu. V študiji je sodelovalo 251 najstnic, starih od 14 do 17 let, katerih vedenje so raziskovalci spremljali od 12 do 14 mesecev. Raziskava je bila izvedena leta 2008, ko je bilo aktualno družabno omrežje MySpace. Raziskovalci so spremljali tudi njihova offline vedenja, prav tako so spremljali način starševske vzgoje.
Raziskovalci so hoteli ugotoviti, ali se dekleta, ki so bila zlorabljena (zanemarjena, fizično ali spolno zlorabljena), bolj verjetno vključujejo v različne oblike nevarnega vedenja na spletu. Od 251 deklet jih je 130 poročalo o eni izmed oblik (dokazane) zlorabe.
Dekleta, ki so bila zlorabljena, so bila bolj verjetno izpostavljena spolnim vsebinam na spletu, si ustvarila profile na družabnih omrežjih s visoko stopnjo tveganja, in prejela spletna sporočila s spolnim nagovarjanjem. 30 % najstnic je dejalo, da so se v živo srečale z neznancem, ki so ga spoznale na spletu.
Zlorabe, vedenjske težave najstnic in nizke kognitivne sposobnosti so enolično povezane z tveganim vedenjem na internetu, ugotavlja študija.
Povezanost med omenjenimi dejavniki in tveganim vedenjem na spletu je bila manjša pri tistih dekletih, katerih starši so spremljali njihovo vedenje in spodbujali odprto komunikacijo.
V študiji tako svetujejo, da morajo starši izboljšati medijsko pismenost in se bolj vključevati v življenje njihovih otrok na družabnih medijih. V programih varne rabe interneta in spolne vzgoje je potrebno poudarjati negativne posledice provokativne samo-predstavitve na spletu, in najstnike naučiti veščin za ustrezno reagiranje v primeru spolnih nagovarjanj, zaključuje študija. 

Vir: Mashable.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.