Sumljivi oglasi za delo na spletu lahko vodijo v trgovino z ljudmi

27.2.2015

Na različnih slovenskih spletnih straneh se je pojavil mamljiv oglas za delo varuške s plačilom 2000 evrov ali več na mesec. "Naša družina išče osebo, ki bi lahko z nami odpotovala na nekajmesečno potovanje na Poljsko in nudila varstvo petletnega fantka," je zapisano v oglasu. "Z možem bova poslovno zelo zaposlena, zato želiva najti zanesljivo osebo, ki bi v najini odsotnosti poskrbela tudi za gospodinjstvo in urejen dom (občasno kuhanje, pranje, čiščenje). Za nastanitev in hrano bi bilo poskrbljeno. Pošteno plačilo 2000 € ali več, saj so možni bonusi. Prosiva Vas, da se čim prej javite na e-naslov: nek e-poštni naslov."

Izmišljen oglas

Oglas je dejansko izmišljen, ponudba za delo je nastala v okviru projekta skupine sedmih študentk socialne pedagogike "Preberi dvakrat"!, katerega namen je ozaveščanje iskalk in iskalcev zaposlitve o problematiki trgovanja z ljudmi. "Oglas za delo varuške smo sestavile na osnovi oglasa, ki je bil objavljen v decembru 2014 na slovenskih spletnih straneh in pri katerem obstaja utemeljen sum poskusa novačenja žrtev trgovanja z ljudmi (omenjeni primer je trenutno predmet kriminalistične preiskave)," so zapisale v odgovoru osebam, ki so se prijavile na oglas. "Objavile smo ga s ciljem pridobitve vpogleda v odzive ljudi."

(Pre)velik odziv

Študentke so prejele veliko število odgovorov, v katerih so bili pogosto osebni podatki, življenjepisi in celo osebne fotografije, na katerih so otroci, kar lahko vodi v veliko nevarnost, če se znajdejo v nepravih rokah, v rokah trgovcev z ljudmi, opozarjajo. Kriminalne združbe znajo dobro izkoristiti ekonomsko krizo, ki povečuje ranljivost in izključenost ljudi in tako s privlačnimi ponudbami izkoristiti vsakogar.

Trgovina z ljudmi se pogosto skriva za mamljivo ponudbo za delo v tujini

Društvo Ključ – center za boj proti trgovini z ljudmi poroča, da se vsakih nekaj mesecev zgodi, da prejmejo kakšen sumljiv oglas, ki ga posredujejo policiji. Običajno se izkaže, da dejansko gre za neobstoječa podjetja ali imajo sedež na poštnem predalu, za katerim stoji novačenje deklet za prostitucijo. Oglasi včasih vsebujejo tudi namige za »protiusluge«, najpogosteje pa se novačenje slovenskih deklet ali fantov dogaja preko ponudb za delo ali t.i. loverboy-ev, ki na spletu iščejo naivna in predvsem mlada dekleta. Z trgovino z ljudmi sta običajno povezana dva pojma: tujina in delo. Zgodbe žrtev trgovine z ljudmi, se namreč skoraj vedno vrtijo okoli mamljive ponudbe za delo v tujini, ki se je končala z izkoriščanjem za spolne usluge, težjimi fizičnimi deli, služabništvom …

Ne nasedajte! Vedno preberite dvakrat!

Članice projektne skupine "Preberi dvakrat!"so pripravile nekaj najosnovnejših preventivnih ukrepov, ki vam lahko pomagajo, da boste lažje prepoznali potencialne nevarne oglase in se izognili možnostim, da postanete žrtev trgovanja z ljudmi:

  • Pozanimajte ste, če je delo še aktualno, preden pošljete svoje osebne podatke, vsebovane v življenjepisu.
  • Če se ponujeno delo izvaja v tujini, poskusite pridobiti čim več informacij o točnem naslovu, kjer se delo opravlja.
  • Bodite pozorni na obliko uporabljenega naslova - npr. druzina.sever(at)gmail.com je precej splošen elektronski naslov, ki ne izda nobenih osebnih podatkov o potencialnemu delodajalcu. Elektronski naslov lahko preverite tudi preko spletnih brskalnikov, kar vam omogoči, da ga povežete s kakšnimi drugimi oglasi, kjer je naveden taisti elektronski naslov.
  • Poskušajte pridobiti konkretne podatke o fizični ali pravni osebi, ki nudi delo (v pomoč so vam lahko različni spletni brskalniki). Preverite ozadje in poskusite vzpostaviti komunikacijo s ponudniki dela, saj tako lahko dobite vpogled v njihovo uporabo slovenskega jezika, ki je včasih neustrezna in se zdi kot da bi pisali s pomočjo spletnega prevajalnika.
  • Pri posredovanju osebnih informacij in biografij nepreverjenim delodajalcem bodite čim bolj premišljeni.

Če ocenite, da je oglas oz. ponudba sumljiva, lahko oglas posredujete policiji ali Društvu ključ.

Kako prepoznati trgovino z ljudmi?

Društvo Ključ je pripravilo napotke za prepoznavanje trgovine z ljudmi:

  • Potovanje: nekomu povejte o poti; bodite dosegljivi na mobilnem telefonu; če potujete v tujino, shranite številke slovenskih veleposlaništev, policije ter organizacij, ki pomagajo žrtvam kaznivih dejanj; pazite na osebne dokumente - ne dajajte jih nikomur, naredite kopije le-teh in jih skrijte na različna mesta v obleki, torbi, nahrbtniku.
  • Delo v tujini: pozanimajte se o viru informacij o zaposlitvi ter o delodajalcu; pred pričetkom dela se dogovorite o pogojih dela ter zahtevajte pogodbo. Pri društvu Ključ lahko pomagamo pri preverjanju verodostojnosti in zanesljivosti delodajalca ter pregledamo pogodbo o delavnem razmerju.
  • Spletne klepetalnice: omogočajo anonimnost uporabnikov, zato lahko naletite na kriminalce. Pred srečanji na štiri oči bodite previdni; na prvih srečanjih nikoli ne bodite sami, dogovorite se za srečanje na javnem, obljudenem kraju; staršem, prijateljem, znancem, itd. sporočite lokacijo srečanja.
  • Zaljubljenost: kriminalne združbe imajo v svojih vrstah t.i. loverboy-e; to so moški, katerih naloga je zapeljevanje deklet; dekletom laskajo, obljubljajo boljše življenje, jih obdarujejo ter postopoma čustveno navežejo nase; imajo denar, četudi ne delajo; na koncu dekle izročijo trgovcem."

Vsem, ki so se/ste na izmišljeni oglas prijavili, članice projekte skupine zagotavljajo, da bodo vsi osebni podatki, vključno z življenjepisi in fotografijami uničeni z izbrisom računa, ki bo ukinjen po izbrisu elektronske pošte.

Vir: Ringaraja in Žurnal24.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV