Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Svetovni dan boja proti odvisnosti

11.11.2013

Današnji dan, 11. november, je svetovni dan boja proti odvisnosti. Tudi nove tehnologije: internet, računalniki, tablice, pametni telefoni, igralne konzole nas lahko potegnejo v prekomerno rabo in zasvojenost.

Prekomerna raba interneta se je med mladimi še bolj razmahnila z vse večjo razširjenostjo pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav, s katerimi je postal internet dostopen praktično povsod. Če se ozremo naokrog, vidimo družbice mladih v lokalih, ki namesto drug z drugim raje komunicirajo s svojim telefonom, učitelji znajo povedati, da se po šolskih hodnikih učenci med odmori ukvarjajo le s svojimi mobilniki. Zasvojenost z internetom vodi v težave v odnosih, v šoli, fizične bolečine in ima enako resne posledice kot kemične odvisnosti, zato ohranimo zdravo ravnovesje med življenje off in online.

Odvisnost pomeni nepremagljivo željo ali potrebo, ki lahko posameznika z izkušnjo odvisnosti zaznamujejo za celo življenje. Zaradi načina življenja in socialno-ekonomskih problemov vse preveč ljudi doživlja osebno stisko, kar lahko vodi v odvisnost. Predvsem pri mladih je vedno večja problematika odvisnosti od interneta,  drog, alkohola, iger na srečo in hrane. Nenehna želja po sreči in zadovoljitvi osebnih potreb,  lahko sčasoma privede do nezadovoljstva in razočaranja. Mnogi se zaradi tega občutka prepozno zavedajo, da so se znašli v krogu odvisnosti, so napisali na spletni strani Vključen.si.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.