Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Svojega iPhona ne morete napolniti v mikrovalovni pečici

3.10.2014

Britanski Get Safe Online opozarja uporabnike iPhonov, naj ne upoštevajo nasvetov, ki krožijo po internetu, da lahko baterijo iPhona napolnite tako, da ga postavite v mikrovalovno pečico. Kljub temu da že zdrav razum pove, da to najbrž ne drži, je vseeno smiselno opozoriti ljudi, naj ne nasedejo najnovejši in očitni potegavščini.

Lažen nasvet se skriva v oglasu, ki deluje kot uradni oglas Appla. Opisuje pa 'novo tehnologijo' imenovano 'Wave', ki prihaja v paketu z novim operacijskim sistemom iOS 8, ki bo uporabnikom omogočala, da brezžično napolnijo telefon tako, da ga postavijo v mikrovalovno pečico. Oglas trdi, da se bo Wave samodejno aktiviral po namestitvi sistema iOS 8 in vam omogočal polnjenje preko mikrovalovne pečice v le minuti in pol.

Sporočilo se množično širi po družabnih omrežjih in zato vzbuja skrb, da se najde kak 'nadobudnež', ki se bo odločil zadevo testirati.    

iOS 8 podobno kot drugi operacijski sistem funkcionalnosti 'mikrovalovnega polnjenja' seveda nima in s tem boste napravo le nepopravljivo poškodovali. Glede na to, da telefon vsebuje tudi velik delež kovin, boste s tem zelo verjetno uničili tudi vašo mikrovalovno pečico.

Potegavščina ob izidu novega iOS sistema sicer ni nič novega. Podobno smo lahko brali tudi ob izidu novega operacijskega sistema iOS 7, ko je krožila potegavščina, da novi sistem iOS 7 naredi naprave vodoodporne.

Vir in foto: Get Safe Online.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.