Tehnologija ne more sama poskrbeti za našo zasebnost

3.2.2017

V modernem svetu uporabljamo naprave, ki nam omogočajo dostop do številnih informacij, a obenem zbirajo in posredujejo veliko informacij o nas. Temu se danes še vedno lahko ognemo z uporabo papirja in pisala, kar pa je dejansko utopično.  

Z zbiranjem informacij v zameno za določene storitve, ki nam jih določena podjetja (npr. Facebook) nudijo, so ta podjetja pridobila na vrednosti. Čeprav so podatki šifrirani in anonimni, jih lahko vsaka vlada z ustreznimi prijemi vedno pridobi in uporablja za politično manipulacijo. Ne smemo pa pozabiti tudi na vdore v strežnike znanih podjetij (iCloud, Snapchat, ...) in prestrezanja prometa, ko so si podatke prilastile različne interesne skupine.

Narobe bi bilo, da bi problem razumeli zgolj kot tehnološkega, saj bodo tehnološke rešitve delovale le v določenem pravnem in političnem kontekstu. Zasebnost na spletu ogrožajo šibki zakoni in brezbrižni uporabniki. Da na spletu zaščitimo svojo zasebnost, se moramo zanašati na moralo in razum namesto na čarovnijo napredne tehnologije.

Vir: TheGuardian

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV