Tehnološka podjetja ne skrbijo za našo varnost v tolikšni meri kot trdijo

5.3.2019

Kršitve varnosti in zasebnosti na družabnih omrežjih so pogoste, čeprav tehnološka podjetja trdijo, da skrbijo za našo varnost in zasebnost. Gre le za frazo, ki nima pravega pomena. Brez posredovanja naših podatkov oglaševalcem, velika podjetja, kot je Facebook, sploh ne bi mogla obstajati. Kršitve pa se bodo še naprej dogajale, če ne bo konkretnih sprememb.

»Vašo zasebnost in varnost jemljemo resno.« To je izraz, ki ga tehnološka podjetja uporabljajo zaradi kršenja podatkov, da nam povejo, da jim je mar za naše podatke, čeprav v nadaljevanju priznavajo, da so ti podatki lahko pogosto zlorabljeni ali izgubljeni. Resnica je, da večina podjetij ne skrbi za zasebnost ali varnost naših podatkov. Velika tehnološka podjetja, kot sta Google in Facebook, prodajajo naše podatke oglaševalcem. Podjetja so dolgo popolnoma zanemarjala varnost uporabnikov, današnje kršitve pa so posledica tega. Namesto spoštovanja varnosti in zasebnosti podatkov, podjetja pogosto raje plačajo globo za kršitev. Te so za velika podjetja z milijardnimi prihodki drobiž. Brez konkretnih sprememb pa bodo izrazi, kot je »Vašo zasebnost in varnost jemljemo resno« ostali prazni in kršitve del vsakdanje uporabe družabnih omrežij in spletnih mest.

Vir: TechCrunch, 18.2.2019 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV