Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Temna plat interneta oz. temni internet

16.1.2014

V zadnjih mesecih je bilo veliko razprav na temo skritih kotičkov interneta oz. temnem internetu (angl. dark web) Eden od razlogov za to je novica o zaprtju spletne trgovine Silk Road, ki je bila pogosto imenovana kot eBay nezakonitega blaga in storitev.

V temnem področju interneta najdemo mnoge nezakonite aktivnosti, kot so prodaja nelegalnih drog, trgovina z ljudmi, fotografije spolnih zlorab otrok in podobno. Do vsebin teh temnih kotičkov ne moremo dostopati preko običajnih iskalnikov temveč preko tako imenovanega TOR iskalnika.

Mike Bergman (ustanovitelj BrightPlanet) je iskanje po internetu primerjal z vlečenjem ribiške mreže po površini oceana: tako lahko ujamemo veliko vsebin, vendar pa je ogromno informacij skritih v globini in jih lahko zato spregledamo.

Globoki internet predstavlja veliko večji del interneta kot javnosti dostopen internet, kar ponazarja tudi primer – predvidevajo, da v globokem internetu obstaja 6500 terabajtov informacij v primerjavi z javnim internetom, kjer bi naj bilo 20 terabajtov informacij.

Vir in foto: InSafe.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.