Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Tide Pod Challenge: smrtno nevaren spletni izziv, ki ga YouTube ne dovoljuje

31.1.2018

Med najstniki se je pojavil nov spletni izziv, t. i. Tide Pod Challenge. Pri tem izzivu oseba poje kapsulo za pranje perila, se posname in objavi na YouTube. Ker gre za izjemno nevarno početje, je YouTube sporočil, da bodo vse videoposnetke tega izziva izbrisali, strokovnjaki pa izziv strogo obsojajo in opozarjajo, da lahko pri zaužitju kapsule za pranje perila pride do smrti.

V zadnjem času je bilo v ZDA zabeleženih že več kot 40 primerov najstnikov, starih med 13 in 19 let, ki so se zastrupili z zaužitjem kapsule za pranje perila. Sklepajo, da je primerov še več, a niso zabeleženi. Nov izziv, s katerim želijo najstniki pridobiti t. i. slavo na YouTube, je izjemno nevaren, saj zaužitje kapsule lahko povzroči hujše opekline nosu, ust in grla, po besedah strokovnjakov v skrajnem primeru celo smrt.

YouTube sporoča, da bodo vse posnetke, ki prikazujejo ta izziv, odstranili, saj njegove smernice ne dovoljujejo prikaza vsebin, ki spodbujajo druge k nevarnemu početju. Na YouTube pa je mogoče najti posnetke, ki Tide Pod Challenge večinoma na satiričen način obsojajo.

Vir: The Guardian, 18. 1. 2018

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.