Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Tinder - nova priljubljena aplikacija med najstniki

15.1.2014

Tinder sodi med novejše aplikacije na področju družabnih omrežij in uporabnikom omogoča, da se povežejo z drugimi ljudmi v njihovem lokalnem območju. Aplikacija je izšla poleti 2013 in med najstniki v zelo kratkem času postala zelo priljubljena.

Slogan aplikacije se glasi: "Tinder v tvojem okolju poišče tiste, ki ste jim všeč in če sta oba interesirana, vas z njimi tudi poveže". Aplikacija je zasnovana tako, da si uporabnik ogleduje fotografije oseb (profilne slike na Facebooku) v njegovem bližnjem okolju, ki mu jih glede na lokacijo, interese, starost in skupne prijatelje generira aplikacija. Če vam fotografija oziroma oseba na njej ni všeč, potem s preprostim potegom po zaslonu v levo sliko skrijete in ta uporabnik se vam nikoli več ne bo prikazal. S potegom po zaslonu na desno pa označite, da vam je uporabnik všeč. Če to storita oba, potem vama Tinder predlaga možnost neposrednega stika.

Tinder je bil sicer deležen številnih kritik, saj uporabnike spodbuja k navezovanju stikov z osebami, ki jih ne poznajo, z namenom zabave za eno noč. Še posebej zanimivo je, da je aplikacija presenetljivo priljubljena med učenci in dijaki v šolah.

Vir in foto: InSafe.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.