V tretjini družin imajo otroci pametne igrače

5.12.2017

V Združenih državah Amerike ima 31 % ameriških družin pametno igračo, 45 % izmed teh pa jih ima doma vsaj tri pametne igrače. A skladno s tem se pojavlja tudi zaskrbljenost staršev glede varnosti otroka, saj lahko igrače, povezane z internetom, predstavljajo določeno varnostno tveganje. Izmed vseh negativnih plati starše najbolj skrbi tveganje, da bi z otrokom lahko prek igrače komunicirali neznanci.

Pri Family Online Safety Institute so naredili raziskavo, v kateri so preučevali uporabo pametnih igrač in razumevanje ter mišljenje staršev o tem. Rezultati so pokazali, da so pametne igrače precej priljubljene, saj jih imajo otroci že v skoraj tretjini ameriških družin, malo manj kot polovica od teh pa ima doma vsaj tri takšne igrače. Izmed staršev, katerih otroci imajo pametno igračo, se jih kar 94 % popolnoma strinja, da otrok to igračo uporablja.

Igrače, preko katerih se je mogoče povezati z internetom, imajo svoje prednosti in slabosti. Starši so ocenili, da je najpomembnejša prednost teh igrač, da lahko pomagajo otrokom s posebnimi potrebami. Pomembno jim je tudi, da spodbujajo interaktivno učenje, domišljijo in pomagajo otrokom pri emocionalnem učenju.

A ne gre zanemariti slabosti, ki jih imajo pametne igrače. Kot je bilo tudi že dokazano, lahko nekatere igrače predstavljajo varnostno tveganje, saj neznancem dopuščajo možnost, da z vdorom v sistem vzpostavijo komunikacijo z otrokom, odkrijejo lokacijo otroka ipd.

Ker lahko pričakujemo porast priljubljenosti teh igrač tudi na slovenskem trgu, je dobro opozoriti, da je pri nakupu treba biti previden ter dobro prebrati pogoje uporabe in varnostne napotke.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV