Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Tri četrtine Androidovih aplikacij s pomočjo sledilnikov tretjega ponudnika dostopa do naših osebnih podatkov

19.12.2017

75 % testiranih aplikacij operacijskega sistema Android uporablja sledilnike tretjega ponudnika, s katerimi dostopajo do osebnih podatkov uporabnikov. S pomočjo osebnih podatkov lažje prilagodijo oglase za vsakega posameznika. Aplikacije, pri katerih so odkrili takšne sledilnike, so med drugim tudi Tinder, Spotify, Uber in OKCupid.

Pri Yale Privacy Lab so v sodelovanju s francosko raziskovalno organizacijo Exodus Privacy analizirali mobilne aplikacije, dostopne v Google Trgovini Play in odkrili, da kar tri četrtine testiranih aplikacij za namene oglaševanja uporablja vsaj en sistem sledenja uporabnikom. Tinder, Spotify, Uber in OKCupid vse uporabljajo Googlov sledilnik Crashlytics, s katerim lahko dostopajo do osebnih podatkov uporabnikov.

Nekateri sledilniki grejo lahko še dlje – sledilnik ponudnika FidZup lahko zazna prisotnost mobilne naprave in njenega lastnika, a pri FidZup-u zagotavljajo, da ta tehnologija ni več v uporabi. Yale Privacy Lab spodbuja Google in druge razvijalce k bolj transparentnemu vpogledu javnosti v tovrstne sledilnike.

Vir: The Guardian, 28. 11. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.