Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Twitter razveljavil spremembe blokiranja

16.12.2013

Twitter je razveljavil spremembe na področju blokiranja drugih uporabnikov le dan po tem, ko jih je uvedel. Spremembe so dovoljevale blokiranim uporabnikom, da še naprej vidijo tvite in komunicirajo z uporabniki, ki so jih blokirali, kar je sprožilo proteste številnih uporabnikov Twitterja. Twitter je zato sporočil, da bo ponovno uveljavil stara pravila, pod katerimi uporabniki ne morejo več slediti uporabniškemu računu, ki jih je blokiral.

Z blokiranjem se uporabniki zavarujejo pred trolanjem (angl. trolling) in žaljivimi komentarji. Za ponovno vzpostavitev starih pravil so se odločili, ker so prejeli številne negativne odzive in kot pravijo »ne želijo uvajati funkcij, zaradi katerih bi se uporabniki počutili manj varne«. Michael Sippey (podpredsednik Twitterja) je v svojem blogu dodal še: »Vsa blokiranja, ki ste jih izvedli do sedaj, so še vedno v veljavi«.

Maščevanje po blokiranju

Twitter je prejel veliko klicev z željo, naj delajo več v smeri preprečevanja spletnega ustrahovanja, še posebej po odmevnih primerih »trolanja«, ko so bili nekateri uporabniki družabnih omrežjih bombardirani z grožnjami in zlorabami.

Podjetje je tako pred kratkim predstavilo gumb za prijavo zlorab "Report Tweet", s katerim se skušajo boriti proti omenjenemu problemu. Sippey je dejal, da je bila prvotna odločitev načina blokiranja poskus nadaljnjega boja v preprečevanju zlorab, ki bi zagotavljala, da uporabniki ne bi izvedeli, da jih je nekdo blokiral.

Blokirani uporabniki (in včasih tudi njihovi prijatelji) so se pogosto maščevali proti ljudem, ki so jih blokirali, kar je še povečalo ustrahovanje. Kot je pojasnil, se nekateri bojijo tako ustrahovanja, ki poteka pred blokiranjem, kot tudi maščevanja po blokiranju. Zato bo Twitter še naprej raziskoval funkcije, namenjene zaščiti uporabnikov pred zlorabami in zaščiti pred maščevalnimi posledicami blokiranja.  

Vir in foto: BBC News

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.