UNICEF objavil dokument o pravicah otrok v okviru digitalnega marketinga

9.8.2018

UNICEF je objavil nov dokument o otrocih in digitalnem marketingu: pravice, tveganja in odgovornosti, ki dopolnjuje serijo dokumentov o otrokovih pravicah v digitalnem svetu. Ker se vse bolj pojavlja vprašanje o položaju otrok v svetu oglaševanja, UNICEF poudarja pomen tega, da so otroci "imetniki pravic, ki so upravičeni do zaščite pred kršitvami njihove zasebnosti in si zaslužijo internet brez manipulativnih in izkoriščevalskih praks".

Otroci so izjemno močna skupina potrošnikov, ki vplivajo tudi na nakupe staršev, zato so pogosto ciljna publika oglaševalcev. A raziskave kažejo, da večinoma ne znajo prepoznati prikritih praks marketinga in oglaševanja, kot so na primer sponzorirane objave. Zato je UNICEF seriji dokumentov o pravicah otrok v digitalnem svetu dodal še dokument z naslovom Otroci in digitalni marketing: pravice, tveganja in odgovornosti (Children and Digital Marketing: Rights, risks and responsibilities).

Po besedah ​​UNICEF-a se otrok ne sme obravnavati kot potrošniško skupino, ki se jo izkorišča, ampak je čas, da se okrepijo omejitve oglaševanja, ki bi zagotovile, da se na prvo mesto postavijo najboljši interesi otrok. Dokument daje vpogled v digitalni marketing z vidika pravic otrok in stremi k temu, da bi zagotovili podlago za marketinške prakse, ki bodo bolje zaščitile pravice otrok s predlogi za nadaljnje delovanje. Predstavljeno je trenutno stanje in regulacija, vpliv digitalnega marketinga na pravice otrok ter vloga akterjev in možni posegi v pravice otrok. UNICEF navaja, da obstaja potreba po konkretnih ukrepih za to, kako lahko podjetja in drugi deležniki zagotovijo spoštovanje in varovanje pravic otrok v kontekstu digitalnega marketinga.

Vir: Better Internet for Kids, 13.7.2018 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV