Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Uporaba družabnih omrežij med mladimi v Avstriji - 2019

25.3.2019

Mladi Avstrijci najraje uporabljajo WhatsApp, tesno pa mu sledi Instagram, kažejo podatki avstrijskega centra za varnejši internet za leto 2019. V primerjavi z lanskim letom je delež mladih uporabnikov večini največjih družabnih omrežij padel, na seznamu pa se je znašlo tudi nekaj novih. Eden izmed takšnih je tudi Discord, ki skupaj s platformo Twitch kaže, da so platforme z digitalnimi igrami vse bolj priljubljene.

Raziskava avstrijskega centra za varnejši internet, der Jugend-Internet-Monitor prikazuje aktualne podatke o uporabi družabnih omrežij pri mladih Avstrijcih. Podatki za leto 2019 kažejo, da je na prvem mestu še vedno WhatsApp, ki je bil najbolj priljubljen tudi v lanskem letu. Uporablja ga kar 83 % Avstrijcev, starih med 11 in 17 let. Na drugem mestu je YouTube z 78 %, sledijo pa mu Instagram (71 %), Snapchat (52 %), Facebook (44 %) in Facebook Messenger (26 %). Pri nekaterih družabnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram je delež uporabnikov približno enakomerno razdeljen med oba spola, a so WhatsApp, Snapchat in TikTok bistveno bolj priljubljeni pri dekletih, YouTube, Twitch in Discord pa bistveno bolj pri fantih. 

V primerjavi z lanskim letom je večina družabnih omrežij sicer izgubila na priljubljenosti, je pa delež narastel Instagramu (za 8 %). Po drugi strani pa so vse bolj priljubljene platforme z digitalnimi igrami, kot sta Twitch (15 %) in Discord (13 %).

Raziskava je zajela 400 mladih od 11 do 17 let.

Vir: Saferinternet.at, 2019

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.