Uporaba naprav z zasloni lahko upočasni razvoj otrok

21.2.2019

Nova raziskava kaže povezavo med uporabo naprav z zasloni in počasnejšim razvojem otrok. Kanadski raziskovalci navajajo, da so se otroci, ki so več časa uporabljali naprave z zasloni, slabše odrezali na testih razvoja kot otroci, ki so preživeli malo časa s takšnimi napravami.

Raziskovalci z Univerze v Waterlooju, Univerze v Calgaryju in Raziskovalnega inštituta otroške bolnišnice Alberta so naredili raziskavo, kjer so spremljali razvoj 2.400 otrok med drugim in petim letom starosti v povezavi z uporabo naprav z zasloni. Ugotovili so, da lahko prekomerna uporaba naprav z zasloni vpliva na razvoj otroka. Prosili so matere, da zapišejo, koliko časa je njihov otrok preživel z napravo z zaslonom, kar vključuje čas pred televizorjem, računalnikom ali drugo napravo, kot je tablica ali pametni telefon. Prav tako so izpolnili standardne vprašalnike glede otrokovega razvoja, z vprašanji, ali lahko otrok opravlja naloge, kot so risanje določenih oblik, kopiranje določenih vedenj in podobno. Upoštevani so bili tudi drugi vidiki otrokovega življenja, kot sta spanje in branje knjig. V povprečju so otroci pri dveh letih starosti pred zasloni preživeli približno 17 ur na teden, pri treh 23 ur na teden, pri petih pa 11 ur na teden. Ugotovili so, da več časa kot so otroci uporabljali napravo z zaslonom, slabši so bili pri razvojnih testih.

Toda nekateri kritiki te raziskave pravijo, da raziskovalci niso upoštevali s kakšnim namenom so otroci uporabljali te naprave in da je bil vpliv naprav manjši od drugih dejavnikov, kot sta na primer družinski dohodek ali količina spanja.

Vir: The Guardian, 28.1.2019 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV