Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Uporaba naprav z zasloni lahko upočasni razvoj otrok

21.2.2019

Nova raziskava kaže povezavo med uporabo naprav z zasloni in počasnejšim razvojem otrok. Kanadski raziskovalci navajajo, da so se otroci, ki so več časa uporabljali naprave z zasloni, slabše odrezali na testih razvoja kot otroci, ki so preživeli malo časa s takšnimi napravami.

Raziskovalci z Univerze v Waterlooju, Univerze v Calgaryju in Raziskovalnega inštituta otroške bolnišnice Alberta so naredili raziskavo, kjer so spremljali razvoj 2.400 otrok med drugim in petim letom starosti v povezavi z uporabo naprav z zasloni. Ugotovili so, da lahko prekomerna uporaba naprav z zasloni vpliva na razvoj otroka. Prosili so matere, da zapišejo, koliko časa je njihov otrok preživel z napravo z zaslonom, kar vključuje čas pred televizorjem, računalnikom ali drugo napravo, kot je tablica ali pametni telefon. Prav tako so izpolnili standardne vprašalnike glede otrokovega razvoja, z vprašanji, ali lahko otrok opravlja naloge, kot so risanje določenih oblik, kopiranje določenih vedenj in podobno. Upoštevani so bili tudi drugi vidiki otrokovega življenja, kot sta spanje in branje knjig. V povprečju so otroci pri dveh letih starosti pred zasloni preživeli približno 17 ur na teden, pri treh 23 ur na teden, pri petih pa 11 ur na teden. Ugotovili so, da več časa kot so otroci uporabljali napravo z zaslonom, slabši so bili pri razvojnih testih.

Toda nekateri kritiki te raziskave pravijo, da raziskovalci niso upoštevali s kakšnim namenom so otroci uporabljali te naprave in da je bil vpliv naprav manjši od drugih dejavnikov, kot sta na primer družinski dohodek ali količina spanja.

Vir: The Guardian, 28.1.2019 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.