Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Uporaba naprav z zasloni vodi v debelost in depresijo pri otrocih in najstnikih

24.1.2019

Britanska raziskava kaže, da obstajajo dokaj zanesljivi dokazi za povezavo med uporabo naprav z zasloni (tablice, mobilni telefoni, računalniki, televizija) in težavami otrok ter mladostnikov, kot sta debelost in depresija. Prav tako obstajajo dokaj zanesljivi dokazi za povezavo med večjo uporabo naprav z zasloni in nezdravo hrano, povečanim vnosom kalorij ter zmanjšano kakovostjo življenja. Po drugi strani pa so dokazi za povezavo med uporabo naprav z zasloni in vedenjskimi težavami, kot so anksioznost (tesnoba), slabo počutje, slabe spalne navade in nizka samopodoba, šibki.

Nova raziskava, ki sta jo naredila raziskovalca iz Inštituta za zdravje otrok Kolidža v Londonu in je bila objavljena v British Medical Journal, kaže učinke uporabe zaslona na zdravje in dobro počutje mladostnikov in otrok.

Ugotovitve so pokazale, da majhne količine dnevne uporabe naprav z zasloni niso pretirano škodljive. Dokazi so bili najmočnejši pri debelosti, večjem vnosu kalorij in manj zdravi prehrani, posebno v povezavi s časom gledanja televizije. Prav tako sta ugotovila zmerno močno stopnjo povezave med depresijo in povišanim časom uporabe naprav z zasloni. A dokazi za povezavo med povečanim časom uporabe zaslona in slabim duševnim zdravjem, spanjem in nizko samopodobo, so precej šibki. Ugotovitve povedo tudi zelo malo o vplivu na samo zdravje. Avtorja navajata, da je mogoče, da so učinki uporabe naprav z zasloni na kardiovaskularno zdravje, duševno zdravje in spanje, zgolj posledica pretiranega sedenja zaradi same uporabe zaslona.

Prav tako pa raziskava kaže, da ni prepričljivih dokazov o večjih zdravstvenih koristih, ki jih prinaša uporaba naprav z zasloni. Nekateri trdijo, da imajo digitalni mediji potencialne pomembne zdravstvene, socialne in kognitivne koristi ter da je škoda precenjena, a te trditve pogosto niso podprte s trdnimi raziskavami in dokazi. Po drugi strani pa je tudi ta raziskava pokazala, da je zmerna uporaba digitalne tehnologije lahko pomembna za družbeno integracijo mladostnikov v modernih družbah.

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.