Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Uspešen zaključek meseca varne rabe interneta

17.3.2015

Letošnjemu mesecu varne rabe interneta s sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!«, ki smo ga praznovali čez celoten mesec februar se je aktivno pridružilo 373 učiteljev in strokovnih delavcev iz 290 šol in drugih zavodov. Na šolah so na podlagi online paketa aktivnosti, ki smo ga zanje pripravili v točki osveščanja o varni rabi SAFE.SI, izvajali različne dejavnosti za učence, dijake in tudi starše in druge učitelje. 

V začetku marca smo s spletno anketo med sodelujočimi učitelji preverili, kaj so počeli v mesecu varne rabe interneta na šolah in kako koristen se jim je zdel naš paket aktivnosti. Spodaj predstavljamo povratne informacije s šol. 

Za koga so bile izvedene aktivnosti?

Večino aktivnosti so učitelji pripravili za učence (88%), 13 % aktivnosti je bilo izvedenih z dijaki in 11 % z drugimi učitelji. Najmanjši delež aktivnosti je bil pripravljen za starše ali strokovne delavce.

Kaj so počeli na šolah?

Največ učiteljev (70%) je pripravilo delavnico, 34 % jih je pripravilo predavanje, 7% pa srečanje in debato za starše in učitelje, tematiko varne rabe interneta pa so vključevali tudi v tehniške in kulturne dneve ter pogovore med razrednimi urami, krožki, rednim poukom. 

Gradiva, ki smo jih za učitelje pripravili v SAFE.SI online paketu za šole, so učitelji ocenili zelo pozitivno: posamezna gradiva je od 85% do 96 % učiteljev ocenilo kot koristna. Tudi odziv učencev je bil po poročanju učiteljev pozitiven: kar neverjetnih 99 % učiteljev je to potrdilo. 


IZJAVE UČITELJEV IZ ANKETE:

"Gradiva so pripravljena vrhunsko in profesionalno."

"Pohvalila bi vsa gradiva, saj so nam bila v veliko pomoč."


Katera gradiva so uporabili?

Največ učiteljev (79%) je uporabilo video predavanja o varni rabi interneta, tesno sledijo risanke Ovce.sk na različne teme varne in odgovorne rabe spleta in mobilnih naprav (75%), naslednja so drevesa odločanja ("Kdo je moj spletni prijatelj?", "Nekdo me nadleguje na spletu!", "Ali naj to objavim na spletu?", "Objava posnetka prijatelja na spletu?«), ki jih je uporabilo 70% učiteljev, nato pa še gradivo za učno uro na temo spletnih dobrih del (49%) in za opolnomočenje prič spletnega vrstniškega nasilja (45%).

Še posebej nas veseli dejstvo, da se šole vedno znova odločajo sodelovati pri aktivnostih, ki spodbujajo varnejšo in odgovorno rabo interneta med otroki, saj imajo skoraj vse šole (99%), ki so sodelovale v evalvacijski anketi, namen praznovati Dan varne rabe interneta tudi prihodnje leto.


IZJAVE UČITELJEV IZ ANKETE:

"Vaše delo lahko le pohvalim in si želim tako kvalitetnega sodelovanja."

"Nabor vaših gradiv je zelo pester, izčrpen in raznosvrsten. mislim, da lahko iz baze vsak učitelj poišče zelo kvaliteten material za izvedbo učnih ur, vezanih na tamatiko varne rabe interneta."


 

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije in nekatere izdelke učencev, ki so nastali v okviru aktivnosti na šolah ob Dnevu varne rabe interneta.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.