V letu 2014 odkritih za 137 % več posnetkov spolnih zlorab kot leto prej

14.5.2015

Fundacija The Internet Watch (IWF) je lani odkrila in pomagala odstraniti za kar 137 % več spletnih strani, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok kot leto poprej. Povišala se je tudi hitrost, s katero so takšne vsebine odstranili, kar pomeni, da so bile slike žrtev na spletu krajši čas. Povečal se je tudi odstotek odkritih fotografij s spolno zlorabo otrok, ki so bile najdene na straneh za shrambo slik (image hosting) in storitvah za shrambo datotek (cyberlocker).

IWF je sprožila pobudo in več spletnih podjetij pozvala, da pristopijo k sodelovanju in pravilno postopajo glede takšnih vsebin, ki se pojavljajo na spletu.

Letno poročilo fundacije The Internet Watch 2014 razkriva, da je njihova sposobnost aktivnega iskanja neprimernih oz. kaznivih vsebin učinkovitejša pri odkrivanju kot kadarkoli prej.

IWF je dobrodelen in samoregulatorni organ, ki ga je leta 1996 ustanovila spletna industrija. Gre za telefonsko liniijo Združenega kraljestva za prijavo slik spolne zlorabe otrok, ki se pojavljajo na spletu. Financira ga kar 117 podjetij in organizacij – zaradi povečanega financiranja so lani zaposlili več analitikov spletnih vsebin.

Prijave sumov kaznivih vsebin sprejemajo s strani javnosti, ki vključuje policiste, IT strokovnjake in člane javnosti. Skupaj z novo sposobnostjo iskanja slik in video posnetkov ter z uporabo »pametnih« taktik, so v letu 2014 pomagali odstraniti 31.266 spletnih naslovov spolnih zlorab otrok, med tem ko je bila leto prej ta številka za dve tretjini nižja (13.182 spletnih naslovov). Pri tem je treba upoštevati, da je lahko na enem spletnem naslovu ena ali več tisoč slik in video posnetkov.

Globalna hitrost odstranjevanja

Manj kot 0,3 % vsebin (95 spletnih naslovov), ki so jih odkrili, je gostovalo znotraj Združenega kraljestva (leta 1996 pa 18 %); 95 % so jih odstranili v istem dnevu, pogosto v roku dveh ur. Lansko leto je največ spletnih vsebin gostovalo v Severni Ameriki (56 %) in Evropi (vključno z Rusijo, 41 %). Hitrost odstranjevanja teh vsebin se je povišala.

Statistike kažejo, da je po desetih dneh ...

  • znotraj Evrope odstranjenih 91 % spletnih naslovov (leta 2013: 86 %)
  • znotraj Severne Amerike odstranjenih 72 % spletnih naslovov (leta 2013: 68 %)
  • odstranjenih 50 % spletnih naslovov iz drugih lokacij po vsem svetu (v letu 2013: 44 %)

Ko IWF ugotovi, da gre za spletni naslov z vsebino spolne zlorabe otrok, ki je lociran in gostuje v drugi državi, o tem obvesti pristojno službo tiste države ali organ kazenskega pregona, nato pa to državo priganja, dokler spletnega naslova ne odstrani.

Zloraba zakonitih storitev

Veliko zakonitih spletnih storitev je zlorabljenih za namene distribuiranja posnetkov spolne zlorabe otrok.

  • Storitve za spletno shrambo slik so bile najbolj zlorabljene lani (iz 5,594 spletnih naslovov leta 2013 na 19,710 leta 2014)
  • Zloraba storitev za spletno shranjevanje datotek (file host ali cyberlockers) se je v prejšnjem letu povečala za 299 % v primerjavi z letom 2013 (iz 1,400 spletnih naslovov na 5,582 spletnih naslovov)

Generalna direktorica IWF Susie Hargreaves pravi, da je njihovo poslanstvo zaščititi žrtve spolnih zlorab pred razširjenostjo gledanja teh vsebin. Poleg žrtev pa poskušajo pred zlorabami ščititi tudi spletno industrijo. Vse več podjetij jim priskoči na pomoč, toda veliko je še takšnih, ki se še ne zavedajo, da imajo težave ali pa se odzivajo prepočasi.

 

VIR: GetSafeOnline.

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV