Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

V VB ne bodo dopuščali registracije domen povezanih s spolnimi zlorabami

20.1.2014

V Veliki Britaniji bodo odslej vse novo registrane spletne naslove preverjali, z namenom odkrivanja besed, ki kažejo ali celo spodbujajo resna spolna kazniva dejanja. Nominet, organizacija, ki nadzoruje vse spletne naslove v VB, je sporočil, da bodo vsa imena domen preverili v roku 48 ur od registracije. Če bo v naslovu prisotna katera izmed prepovedanih besed, bo spletna stran začasno suspendirana ali bo registracija celo prekinjena. Nova pravila bodo veljala tudi za že obstoječe spletne strani.

Nominet se je za poostren nadzor nad spletnimi naslovi odločil po objavi poročila nekdanjega direktorja državnega tožilstva Lorda Macdonalda, ki je svetoval podjetju Nominet, naj uvede postregistracijski nadzor posebej nad domenami z imeni, ki nakazujejo, da gre za vsebine povezane s spolnimi kaznivimi dejanji. Predlaga tudi omejitev nadzora le na spolne izraze v domenah, saj jih je lažje identificirati kot druge, bolj splošne oblike kaznivih dejanj. 

Eleanor Bradley, vodja projektov pri Nominetu je za BBC povedala, da namen nadzorovanja vsebine domen ni cenzurirati interneta. »Ne gre za domene, ki žalijo, ali neprimerne besede, gre za kazniva dejanja, ki se nanašajo na spolne napade«, še dodaja.

Po registraciji domene bo računalniški algoritem pregledal, ali ta vsebuje izraze povezane s spolnimi kaznivimi dejanji. Vsako domeno oz. naslov, ki bo označen, da vsebuje katero od prepovedanih besed ali fraz (teh Nominet še ni objavil), bo nato pregledala še fizična oseba. S tem bodo zagotovili, da ne bodo po nepotrebnem suspendirali legitimnih naslovov domen. Algoritem bi namreč lahko zaznal tudi spletno stran, ki pomaga žrtvam posilstev, ali tako, kjer je prepovedana beseda znotraj druge, dovoljene besede.

Nominet bo policiji prijavljal vse naslove domen, ki ne bodo imele legitimnega razloga, zakaj njihovo ime vsebuje besedo povezano s spolnimi kaznivimi dejanji. Nominet pričakuje 150,000-200,000 novih registracij vsak mesec, ki bodo označene kot domene, ki vsebujejo izraze spolnih kaznivih dejanj. V mesecu marcu bo podjetje sporočilo, kako nameravajo novo politiko implementirati, prav tako bodo posodobili njihovo politiko in pogoje, še posebej v poglavjih, ki se nanašajo na spremembe v registracijskem postopku. 

Vir in foto: BBC.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.