Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Varno brskanje po spletu z Google-Proof

17.6.2013

Google, tako kot veliko spletnih strani, poskuša pridobiti čim več informacij o vas, vaših navadah in interesih, z namenom bolje usmerjenih oglasov in rezultatov iskanj. Ker je Google tako zelo razširjen ima neprimerljivo sposobnost, da ustvari vaš popoln profil.

Kot je tudi navedeno v njihovih pogojih uporabe, Google zbira podatke o iskanjih, elektronskih sporočilih, kontaktih, GPS lokacije v primeru uporabe mobilne naprave z Google aplikacijo ter vse podatke, ki jih lahko pridobijo z vašo uporabo brskalnika Google Chrome.

Čeprav bo Google verjetno te informacije uporabljal za izboljšanje svojih storitev, lahko marsikoga vznemirja dejstvo, da so njihove spletne aktivnosti tako podrobno nadzorovane. Iz tega razloga je nastal Google-Proof, to je brskalnik, ki omogoča uporabo Googla anonimno.  

Vsak računalnik ima na spletu svoj IP naslov,  preko katerega si lahko računalniki med seboj izmenjujejo podatke. Ko odprete spletno stran, se vaš IP naslov shrani na strežnik tiste spletne strani. Običajno sicer IP naslov ni dovolj, da vas osebno identificirajo. Vendar lahko Google takoj, ko se vpišete v enega izmed Googlovih računov, poveže vaš IP naslov s preostalimi informacijami, ki jih ima o vas.

GoogleProof.org, tako kot vsako spletno mesto, zabeleži povezavo zaradi varnosti in vzdrževanja, vendar pa se ti dnevniki redno brišejo in se nikoli ne uporabljajo za zbiranje informacij o vas.  Najpomembnejše je, da GoogleProof.org nima možnosti povezovanja iskalnih besed z določeno osebo, saj nikoli ne zahteva prijave ali posredovanja osebnih podatkov. Večina domačih uporabnikov interneta ima IP naslove, ki se spreminjajo, tako da sam IP naslov ne zadostuje za identifikacijo osebe na internetu.

Kako si nastaviti Google Proof za vaš privzeti brskalnik, si poglejte tukaj >>.

 

Vir: Google Proof, 17.6.2013

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.