Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

VB: Slaba polovica najstnikov se včasih počuti odvisne od interneta

20.5.2014

Kar 40 % britanskih najstnikov se včasih počuti odvisne od interneta, pri čemer ta delež s starostjo še narašča.  Razlogi za naraščajočo odvisnost so različni, eden pomembnejših pa je ta, da kar 64 % najstnikov mobilne naprave uporablja tudi pred spanjem oz. v postelji. Med temi je delež tistih, ki se včasih počutijo odvisne od interneta narasel na 50 %. 

To je pokazala raziskava britanskega združenja Tablets for Schools (Tablični računalniki za šole), ki spodbuja uporabo elektronskih naprav za izobraževalne namene. V raziskavo je bilo vključenih 2.228 srednješolcev, ki redno uporabljajo pametni mobilni telefon ali tablični računalnik. Odvisne od interneta se glede na raziskavo pogosteje počutijo dekleta.

Kljub temu, da je relativno veliko število srednješolcev poročalo o občutkih odvisnosti od interneta, pa ima velika večina pozitivne izkušnje z internetom, saj lahko preko interneta poiščejo pomoč in podporo svojih prijateljev. Bolj kot grožnjo njihovemu dobremu počutju večina mladih gleda na internet kot na sredstvo opolnomočenja: sredstvo za raziskovanje in povezovanje z drugimi ter možnost, da izvedo več o okolju, v katerem živijo. Večina najstnikov sicer uporablja mobilne telefone ali tablične računalnike za komunikacijo s prijatelji, družabna omrežja in igranje iger.

 

Najstniki, ki so sodelovali v raziskavi, so podali kar nekaj predlogov, kako uporabljati mobilne naprave, da od njih ne bomo odvisni. Na osnovi tega so tako pripravili pet praktičnih nasvetov, ki si jih lahko preberete v spodnji infografiki.

 

Vir: Tablets For School, Foto: TekArticles

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.