VB: svetovalna linija za žrtve maščevanja z objavo intimnih fotografij

30.3.2015

V Veliki Britaniji je po novem na voljo posebna telefonska številka za osebe, ki ugotovijo, da njihove intimne fotografije krožijo na spletu.

Žrtve se običajno soočajo s situacijo, kjer nekdanji partnerji ali partnerice na spletu (ali tisku) objavijo intimne posnetke in fotografije žrtve, običajno z namenom maščevanja. Žrtve tovrstnega maščevanja se lahko obrnejo na telefonsko številko po informacije o tem, kje najti brezplačno pravno pomoč za odstranitev fotografij in kje najti organizacije, ki ponujajo podporo.

Svetovalna linija je enoletni pilotni program, ki bo sodeloval z organi kazenskega pregona in medijskimi družbami za odstranitev teh vsebin, kjer bo to mogoče. V svojem sporočilu nagovarjajo žrtve, da pokličejo za brezplačno in zaupno svetovanje in podporo. Čeprav ne zagotavljajo odstranitve vseh fotografij na spletu, pa upajo, da jim bo s partnerji internetne industrije uspelo zmanjšati obseg in s tem škodo, ki jo lahko takšno maščevanje povzroči.

Žrtve lahko podajo tudi anonimno prijavo, da začnejo postopek, če še kolebajo med tem, ali deliti osebne podatke ali ne. Kljub temu pa so osebni podatki potrebni za rešitev problema.

Obetajo se višje kazni

V novembru 2014 je bila v Veliki Britaniji zaradi maščevanja z objavo intimnih fotografij kazensko preganjana prva oseba, obsojena na 12 tednov zaporne kazni. Moški je objavljal fotografije svojega nekdanjega dekleta na aplikaciji Whatsapp. Po novih smernicah in zakonih, ki so še v sprejemanju, lahko storilci kmalu za takšna dejanja pričakujejo strožje kazni.

Vir: Mashable

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV