Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

VB: Zakonsko urejanje aplikacij, ki spodbujajo in-app nakupe

4.2.2014

V Veliki Britaniji imajo ustvarjalci mobilnih aplikacij, ki spodbujajo in-app nakupe, na voljo dva meseca (do 1. aprila), da se uskladijo s smernicami britanskega Urada za pravično trgovino (Office of Fair Trading - OFT), sicer bodo deležni sankcij. 

OFT skuša na ta način v prihodnosti preprečiti primere, ko so otroci z in-app nakupi ustvarili ogromne račune brez soglasja staršev. Problema se zavedajo tudi na Applu, kjer so se v začetku tega meseca tako dogovorili za vračilo denarja (28,9m € ) strankam, ki so se pritožile na podlagi nepričakovanih stroškov iz iger.

Veliko število mobilnih iger ponuja in-app nakupe za nadgradnjo, večjo moč likov v igri ipd. Cene za nakupe se običajno gibljejo od enega do deset evrov, cene pa se lahko dvignejo tudi nad 100 €.

PhonePlayPlus, regulator telefonskih linij v VB, ocenjuje, da je 90 % otrok v Veliki Britaniji starih od 7 do 15 let, v zadnjih šestih mesecih igralo mobilne igre.

OFT je v lanskem letu na podlagi študije 38 priljubljenih aplikacij tako izpostavil nekaj smernic, ki se jih morajo držati ustvarjalci aplikacij:

  • ustvarjalci aplikacij morajo zagotoviti vnaprejšnje informacije o stroških povezanih z igro, še pred jo ti prenesejo na svoj telefon;
  • ne smejo zavajati igralcev, da morajo opraviti nakup ali plačati, če želijo nadaljevati z igro; še posebej v primeru, ko lahko le počakajo določeno časovno obdobje in nato nadaljujejo z igro brez dodatnega plačila;
  • preprečiti morajo uporabo jezika ali drugih metod, s katerimi bi lahko izkoristili neizkušenost otrok, npr. »lik v igri bo razočaran, če ne boš opravil in-app nakupa«;
  • jasno izpostaviti, kam in kako se obrniti na podjetje, če se želi igralec pritožiti;
  • aplikacija lahko prejme plačilo samo, če igralec zagotavlja informirano soglasje; do bremenitve računa ne sme priti, če je uporabnik pred tem vnesel geslo za nakup nečesa drugega.

Poleg omenjenih smernic je OFT pred kratkim objavil tudi nasvete za starše, ki vključujejo: preverjanje nastavitev in-app plačil na svojih napravah, preizkušanje iger za lažje razumevanje delovanje iger ipd. Clive Maxwell, izvršni direktor OFT, je dejal da mnogi otroci uživajo v igranju tovrstnih iger in da imajo zato starši in skrbniki pomembno vlogo, da pomagajo zaščititi svoje otroke in svoje bančne račune.

Na naši spletni strani si lahko preberete več o tem, kako onemogočiti nakupe znotraj aplikacij na mobilnih napravah.

Vir in foto: BBC

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.