Več kot 1.000 mladih na Danskem je obtoženih širjenja golih posnetkov mladoletnikov

19.1.2018

Na Danskem je policija več kot 1.000 mladih soočila z obtožbo zaradi širjenja videoposnetka in fotografij s spolno vsebino, na katerih sta bila dva petnajstletnika. Organi kazenskega pregona navajajo, da želijo poslati sporočilo mladim, da gre v takšnem primeru za kaznivo dejanje širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok, pri katerem policija ne bo sedela križemrok.

Do jeseni 2017 sta se na Danskem prek Facebooka širila videoposnetek in fotografije spolne narave dveh petnajstletnikov. Facebook je o tem obvestil ameriške organe kazenskega pregona, ki so preko Europola obvestili danske kolege. Ti so zaradi širjenja posnetkov spolnih zlorab otrok začeli obravnavati 1.004 osebe, stare med 15 in 20 let. Policija bo vse storilce predala v obravnavo sodišču.

Danski policisti opozarjajo, naj mladi premislijo o tem, kaj storiti, preden naletijo na kakšne kočljive vsebine, še posebno, če te vključujejo mladoletne osebe, saj gre v takem primeru za distribucijo posnetkov spolnih zlorab otrok. Če bodo obsojeni, bodo, poleg kazni, dobili kriminalno kartoteko, ki jim bo preprečevala zaposlitev na delovnih mestih, kjer se dela z otroki, prav tako pa bodo imeli težave ob morebitnem potovanju v Združene države Amerike.

Vir: The Local, 15. 1. 2018 in Sporočilo za javnost danske Policije

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV