Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Več kot pol aplikacij za otroke krši pravila o zbiranju osebnih podatkov otrok

22.5.2018

Google s programom Designed for Families (Zasnovano za družine) zahteva od aplikacij potrditev, da te delujejo v skladu z ameriškim Zakonom o zbiranju podatkov o osebah, mlajših od 13 let. Kljub temu pa raziskava kaže, da nekatere aplikacije za otroke na ameriškem trgu kršijo omenjeni zakon. Brez privolitve uporabnika bodisi delijo njegovo lokacijo ali kontakt, bodisi delijo osebne podatke brez ustreznih varnostnih ukrepov.

V ZDA so naredili raziskavo, ki je zajela 5.885 aplikacij za otroke, namenjenih napravam z operacijskim sistemom Android iz trgovine Play Store, ki so vključene v Googlov program Designed for Families. Raziskovalci na Mednarodnem računalniškem inštitutu na Univerzi v Kaliforniji so ugotovili, da številne aplikacije kršijo Zakon ZDA o zbiranju in izmenjavi podatkov o osebah, mlajših od 13 let, imenovan na kratko tudi Coppa.

Odkrili so, da kar 57 % aplikacij vsaj v grobem krši Coppa. 4,8 % aplikacij je brez privolitve uporabnika delilo lokacijo ali kontaktne informacije, 40 % pa jih je delilo osebne podatke, ne da bi uporabilo ustrezne varnostne ukrepe.

Google je sicer storil določen napredek s programom Designed for Families, ki zahteva od ustanoviteljev aplikacij določeno potrditev, da aplikacija deluje v skladu s Coppa, a žal se v praksi zadeva ne izvaja in ne nadzoruje tako kot bi se morala. Raziskovalci so sicer presodili, da je verjetno do številnih kršitev prišlo nenamerno, a kljub temu pozivajo Google, naj bolje pripomore k učinkovitejšemu procesu preverjanja aplikacij. Oglasil pa se je tudi Googlov tiskovni predstavnik, ki je dejal, da zelo resno obravnavajo poročilo raziskovalcev, ob morebitni kršitvi pravilnika Coppa pa bodo jasno ukrepali.

Vir: The Guardian, 16.4.2018 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.