Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Več zasebnosti za Androidove uporabnike aplikacije WhatsApp

19.3.2014

WhatsApp, priljubljena aplikacija za sporočanje, ki jo je podjetje Facebook nedavno kupilo za kar 16 milijard dolarjev, je pripravila celovito posodobitev za pametne telefone Android. Posodobitev prinaša uporabnikom večjo zasebnost, pa tudi nove možnosti plačila naročnine za prijatelje in še nekatere druge spremembe.

Spremembe sicer niso prelomne, bodo pa morda pomirile nekatere uporabnike, ki jih je skrbelo, kaj bo z zasebnostjo uporabnikov po tem, ko bo aplikacijo prevzel Facebook. Dve skupini, ki se borita za zaščito potrošnikov, sta namreč nedavno vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC) in zahtevali, da zaustavijo prevzem, dokler se te dileme ne razrešijo.

Uporabniki posodobljene različice aplikacije WhatsApp lahko sedaj izklopijo funkcijo »Zadnja prijava« (»Last seen at«) in spremenijo, kdo vidi njihovo profilno fotografijo in posodobitve statusa. Uporabniki lahko sedaj tudi svobodno preklapljajo med vidnim in nevidnim statusom, ne da bi morali pri tem čakati, kot uporabniki naprav iOs.

Poleg večjega nadzora zasebnosti je morda najbolj zanimiva novost možnost plačila naročnine za prijatelja. Aplikacija je sicer prvih 12 mesecev brezplačna, kasneje pa letna naročnina znaša 0,89 €. To pomeni, da bo lahko uporabnik za prijatelja oz. za drugega uporabnika plačal letno naročnino preko vgrajenega plačilnega orodja, ne glede na to, ali drugi uporabnik uporablja aplikacijo na napravah iOS, Windows Phone ali Blackberry.

Druge spremembe v posodobljeni različici aplikacije so še: bližnjica do fotoaparata za »hitro pošiljanje fotografij«, ikona za prikaz neprebranih sporočil na domačem zaslonu ter možnost pošiljanja velikih video ikon v klepetu. Prav tako bi naj popravili veliko število programskih napak, vključno s popravljeno funkcijo za snemanje glasovnih beležk na Samsung Galaxy Note 3 in pametne telefone Sony.

Novo posodobljeno različico aplikacije WhatsApp za Andoride lahko že najdete v spletni trgovini Google Play.

Vir in foto: the Inquirer.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.