Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Večina ameriških najstnikov čezmerno preživljanje časa na spletu vidi kot težavo

11.9.2018

Velika večina najstnikov v ZDA ima dostop do pametnega telefona, 45 % pa jih je na spletu skoraj nenehno. Zato je vse več razprav o času, ki ga preživijo najstniki pred zasloni in o vlogi staršev pri njegovem omejevanju. Raziskava kaže, da kar 54 % ameriških najstnikov meni, da porabijo preveč časa na svojih mobilnih telefonih, dve tretjini staršev pa izraža zaskrbljenost nad tem koliko časa najstniki preživijo pred zaslonom. Kar devet od desetih najstnikov se tudi zaveda, da je pretirano preživljanje časa na spletu med mladimi težava.

Pew Research Center je opravil raziskavo, ki je zajela 743 ameriških najstnikov, starih od 13 do 17 let in 1.058 ameriških staršev najstnikov, potekala pa je od 7. marca do 10. aprila 2018. V njej so najstnike spraševali o preživljanju časa z mobilnimi telefoni in drugimi napravami z zasloni. Ugotovili so, da več kot polovica najstnikov meni, da porabijo preveč časa na svojih mobilnih telefonih. 72 % najstnikov pravi, da pogosto ali včasih preverijo svoj telefon takoj, ko se zbudijo, medtem ko jih približno 40 % pravi, da se počutijo zaskrbljeni, ko nimajo svojega mobilnega telefona. 56 % najstnikov se ob odsotnosti mobilnega telefona počuti osamljeno ali vznemirjeno ali pa ima občutek tesnobe. To je sicer bolj verjetno za dekleta kot za fante.

Približno 90 % najstnikov vidi to, da porabijo preveč časa na spletu, kot problem, 60 % pa jih meni, da gre za veliko težavo. Več kot polovica najstnikov pravi, da so poskušali omejiti čas, ki ga porabijo za tehnologijo. Približno 52 % jih je že kdaj zmanjšalo čas, ki ga porabijo za svoj mobilni telefon, medtem ko jih je 57% omejilo čas, porabljen za družabna omrežja. 58% jih je zmanjšalo čas igranja video iger. Pojavljajo pa se očitne razlike med spoloma. Dekleta pogosteje kot fantje menijo, da porabijo preveč časa za družabna omrežja, v nasprotju pa fantje pogosteje pravijo, da porabijo preveč časa za igranje video iger.

Pew Research Center pa je opravil še ločeno raziskavo, v kateri so starši najstnikov delili svoje poglede. Tudi starši so zaskrbljeni zaradi časa, ki ga najstniki preživijo pred zasloni. 57 % staršev določa časovne omejitve svojim najstnikom. Starši, ki so izrazili povečano skrb glede izpostavljenosti zaslonu svojega najstniškega otroka, so bolj verjetno rekli, da določijo omejitve časa kot tisti, ki jih to ne skrbi. In ne samo, da velik delež staršev ukrepa, da bi omejili čas, ki ga najstnik preživi pred zaslonom, večina staršev je vsaj nekoliko prepričana, da vedo, koliko časa lahko njihovi najstniški otroci porabijo za naprave z zaslonom.

36 % staršev sicer pravi, da tudi sami preživijo preveč časa na svojem mobilnem telefonu. Poleg tega jih 15 % meni, da pogosto izgubijo pozornost pri delu zaradi svojega telefona.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.