Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Veliko pogosteje širimo lažne novice kot prave

25.9.2018

Lažne novice se na družabnih omrežjih širijo hitreje kot prave, kaže ameriška raziskava. Uporabnike družabnih omrežij bolj privlačijo novice in zgodbe, ki so šokantne in v nas zbujajo močnejša čustva, zato je bolj verjetno, da jih bomo delili naprej.   

Raziskovalci iz Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) so 12 let zbirali podatke s Twitterja, da bi preučili širjenje lažnih novic. Pregledali so, kako hitro so se širile lažne novice v primerjavi z novicami, ki so bile preverjene in ugotovili, da so lažne novice dosegle več ljudi in se prek Twitterja širile hitreje kot prave.

Raziskava je pokazala, da je bilo kar 70-odstotno bolj verjetno, da bodo uporabniki Twitterja naprej delili lažno novico kot pravo. To so bile največkrat novice iz sveta politike. Raziskava neposredno ni obravnavala vprašanja, zakaj ljudje raje delimo lažne novice, toda raziskovalci domnevajo, da so nam bolj privlačne nove zgodbe, ki v nas vzbudijo močnejša čustva, čeprav niso preverjene. Lažne novice so namreč največkrat šokantne, presenetljive in igrajo na naša čustva. Raziskovalci prav tako poudarjajo kako pomembno vlogo igrajo družabna omrežja, ki s pomočjo svojih algoritmov dovolijo širjenje lažnih novic.

Vir: Smithsonian, 12.3.2018 

 

 

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.