Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Verjetnost, da bodo otroci na YouTube naleteli na neprimerno vsebino, je precejšnja

27.12.2017

YouTube tudi pri otrocih počasi prevzema vlogo televizije. Vse več otrok namesto televizijskih programov gleda videoposnetke na YouTube, oziroma na njegovi otroški različici, YouTube Kids. Čeprav naj bi imel YouTube stroga pravila glede neprimernih vsebin, pa otroci vseeno lahko naletijo na neprimerne videoposnetke. Tudi YouTube Kids, ki s pomočjo filtrov prikazuje zgolj videoposnetke, primerne za otroke, ni vedno popolnoma varen.

Nedavna raziskava strokovnjakov pri Kaspersky Lab je pokazala, da povprečen otrok gleda videoposnetke preko mobilne naprave približno 40 minut na dan. To lahko pomeni tudi 20 krajših videoposnetkov. Tveganje, da otrok naleti na posnetek z neprimerno vsebino, je torej precej visoko. YouTube različica za otroke YouTube Kids je sicer bistveno varnejša, saj naj bi nudila izključno filtrirane videoposnetke, ki so primerni za otroke. A tudi tu se pojavi kakšen videoposnetek z neprimerno vsebino, običajno pod krinko katere od priljubljenih otroških risank, kot je Pujsa Pepa. Ob kliku na posnetek pa v resnici vidimo, da gre za npr. nasilno različico risanke.

Tudi starejši otroci, ki že prihajajo v obdobje najstništva, niso popolnoma zaščiteni pred neprimernimi videoposnetki. Zgodi se, da so ti videoposnetki na prvi pogled popolnoma vsakdanji, a nosijo neprimerno sporočilo (razni t. i. »tutoriali« kako shujšati, tako da se izstradaš, kako skriti znake samopoškodovanja ipd.).

Strokovnjaki grajajo YouTube, da ni dovolj varen in da pri odstranjevanju neprimernih vsebin ne naredi dovolj, obenem pa spodbujajo starše, naj bodo pozorni, kakšne videoposnetke gleda otrok.

Vir: Daily Mail, 28. 11. 2017

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.