Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Virtualni sprehod ne more nadomestiti dejanskega sprehoda v naravi

17.4.2018

Virtualna oz. navidezna resničnost vse bolj prodira v naša življenja, tudi v aktivnost sprehajanja. Izkušnja dejanskega sprehoda v naravi ima bistveno drugačen učinek na telo kot virtualni sprehod. Kljub temu da nam lahko ta nudi podoben »pomlajevalni« učinek, pa na razpoloženje in fizično počutje vpliva slabše, prav tako pa nam ne daje možnosti odkrivanja vonjav ali dotikanja stvari.

Profesorica z oddelka za Javno zdravje pri Inland Norway University je skupaj s sodelavci v okviru raziskovanja »zelene aktivnosti« (telesne dejavnosti v naravi) poslala 26 oseb na kratek sprehod okrog fakultete. Sprehod je na udeležence vplival dobro, počutili so se bolje kot prej. V drugem delu raziskave pa so jih poslali na virtualni sprehod, kjer so si ogledali 360 stopinjski videoposnetek sprehajalne poti, pri čemer so se lahko odločili tudi za hojo po tekalni stezi.

Udeleženci so se tudi po tem sprehodu počutili bolje, saj je pot v njih vzbudila »pomlajevalni« učinek, hkrati pa so se pojavile druge težave. Pojavila se je celo slabost, ki je podobna slabosti v avtomobilu, saj vid in gibanje med seboj nista usklajena.

Pozitiven rezultat te raziskave je bil »pomlajevalni« občutek, ki ga prinese sprehod po naravi. A zaradi drugih negativnih občutkov in omejitev, strokovnjaki pozivajo naj se z uporabo navidezne resničnosti v zdravstvene namene še počaka.

Vir: ScienceNordic, 20.2.2018

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.