Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Virus pod pretvezo računa

17.1.2014

Na SI-CERT so v zadnjih dneh prejeli več prijav uporabnikov glede sumljivih elektronskih sporočil, ki naj bi jih poslala tuja, predvsem nemška podjetja, v katerem ta pošiljajo račune za telekomunikacijske storitve, plačilo plina, bančne izpiske ipd., ki to seveda niso. Povezava v sporočilu na računalnik prenese zip arhiv, v katerem se pod krinko pdf dokumenta nahaja zlonamerna izvršljiva datoteka oz. aplikacija (virus). Po trenutno znanih podatkih so največ teh sumljivih elektronskih sporočil prejala podjetja.

Gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik enostavno sam sebi naloži virus. Posledica okužbe je, da napadalci lahko pridobijo popoln nadzor nad računalnikom – dostop do vseh datotek, gesel, digitalnih certifikatov itd. Za varnost vašega računalnika je tako pomembno, da ne ne klikate na povezave v sporočilih, ter da vedno preverite identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se bo pravi spletni naslov.

Če ste po pomoti že kliknili na povezavo in odpri datoteko v zip arhivu, ste zelo verjetno že okužili računalnik. V takem primeru svetujemo izklop računalnika in pregled s posodobljenim antivirsusnim programom, tudi v t.i. offline načinu, pri katerem se računalnik zažene s posebne zgoščenke ali USB ključa. 

Primer okuženega sporočila:

Vir: SI-CERT, Foto: Technobuzz.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.