Vpliv mobilnih naprav na čas, ki ga družina preživi skupaj

28.3.2019

Raziskava o vplivu mobilnih naprav na čas, ki ga skupaj preživlja družina, je pokazala, da otroci zaradi uporabe mobilnih naprav preživljajo več časa skupaj s svojo družino. A ne v okviru skupnih dejavnosti, kot je gledanje televizije, ampak počnejo stvari zase, ko so doma s starši. Kljub temu raziskava kaže, da je zaskrbljenost glede tega, da mobilne naprave nadomeščajo družinske dejavnosti, odveč. Mobilne naprave ne zmanjšujejo količine preživetega časa z družino, ampak so vanj vključene.

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu in Univerze v Warwicku so ugotovili, da se je čas, ko so otroci doma skupaj s starši, a se ukvarjajo s svojimi dejavnostmi, ne en z drugim, povečal za skoraj 30 minut na dan v obdobju od 2000 do 2015. V tem obdobju se je tudi povečala uporaba mobilnih naprav, kar lahko predstavlja povezavo. Nekatere glavne ugotovitve:

  • Leta 2000 so otroci in starši na isti lokaciji v povprečju porabili 347 minut na dan, od tega je bilo 95 minut časa porabljenih za samostojne dejavnosti in 84 minut za skupne dejavnosti, kot so družinski obroki ali gledanje televizije.
  • Do leta 2015 so otroci in starši na isti lokaciji v povprečju porabili 379 minut dnevno, od tega je bilo 136 minut porabljenih za samostojne dejavnosti, 87 minut pa za skupne dejavnosti.
  • Leta 2015 so otroci in starši uporabljali mobilne naprave 38 % časa, ki ga družina preživlja skupaj, 47 % za samostojne dejavnosti in 27 % za skupne dejavnosti.

Vendar niso našli nobenih dokazov, da bi uporaba mobilnih naprav nadomestila skupne dejavnosti, kot so družinski obroki in gledanje televizije. Kljub razširjeni zaskrbljenosti glede vpliva uporabe mobilnih naprav na družinsko življenje je čas, ki ga družine Združenega kraljestva z otroki, starimi od 8 do 16 let, porabijo za skupne dejavnosti, v glavnem ostal nespremenjen – to je približno 90 minut na dan. Uporaba teh naprav je sedaj vključena v družinsko življenje in lahko dopolnjuje družinske dejavnosti.

Vir: ScienceDaily, 11.3.2019 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV