Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Vsak peti uporabnik androida se sooča s kibernetskimi napadi

29.10.2014

Raziskava Interpola in podjetja za internetno varnost Kaspersky Lab je pokazala, da je imela v zadnjem letu težave z zlonamernimi aplikacijami približno petina uporabnikov Androida, so poročali na portalu Planet Siol

Raziskava ugotavlja, da se je v obdobju med avgustom 2013 in julijem 2014 vsak peti uporabnik mobilnega operacijskega sistema Android soočil s kibernetskimi grožnjami, predvsem trojanskimi konji, ki okužijo mobilni telefon in brez uporabnikove vednosti pošiljajo sporočila SMS na premijske telefonske številke.

Kiberkriminalci imajo najraje vzhodno Evropo in Azijo

Zlonamerni programi so v zadnjem letu največ tarč našli v Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vietnamu in Ukrajini, med državami članicami Evropske unije pa je bila najbolj na udaru Nemčija, poroča Kaspersky Lab. Uporabniki v omenjenih državah mobilne storitve in plačljive vsebine pogosto naročajo prek sporočil SMS, zato predstavljajo idealne ciljne skupine za kiberkriminalce, ki njihove navade s trojanskimi konji izkoristijo za hiter in anonimen prenos denarja na lastne račune tudi od tistih oseb, ki uporabljajo predplačniške mobilne pakete.

Trojanski konji SMS najpogostejša grožnja uporabnikom pametnih telefonov

Trojanski konji SMS sicer predstavljajo več kot polovico (57 odstotkov) vseh kibernetskih napadov na uporabnike Androida. Na drugem mestu so z dobrimi 21 odstotki zloraba sicer zakonitega programskega orodja RiskTool, ki služi obveščanju o morebitnih grožnjah in pošiljanju podatkov o lokaciji, a jih je mogoče zlorabiti in obrniti proti uporabnikom, na tretjem (7 odstotkov) pa oglaševalske aplikacije.

Kako se zaščititi?

Na portalu Planet Siol svetujejo nameščanje aplikacij le z zaupanja vrednih virov (na servisih, kot je Google Play, se držite stran od programov z imeni v cirilici), če se želite izogniti morebitni zlorabi in plačevanju za premijska sporočila SMS. Prav tako je potrebno redno posodabljanje sistema z nadgradnjami, ki jih priskrbi proizvajalec, priporočajo pa tudi uporabo protivirusne zaščite. Na naši strani si lahko pogledate nasvete, kako izbrati pravi protivirusni program

 

Vir: Planet Siol, Foto: Flickr/Rob Bulmahn.

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.