Vse, kar morate vedeti o starševskem nadzoru

5.8.2016

Četudi ste se z otrokom pogovorili o odgovornem spletnem vedenju, je vseeno težko nadzirati, kaj točno otrok počne ob vaši odsotnosti. Starševski nadzor vam lahko pomaga pri trudu mlajšim otrokom zagotoviti varno, zabavno in produktivno spletno izkušnjo. Slednji pa je najbolj uspešen, če je z nadzorom seznanjen tudi otrok.

Operacijski sistem

Da bi najbolje izkoristili vse možnosti, ki jih ponujajo operacijski sistemi, kot so Microsoftov Windows, Applov Mac OS in Googlov Chrome, je priporočljivo, da ga nadgradite na najnovejšo verzijo. Vsak uporabnik se mora vpisati z lastnim profilom, omogočajo pa vam tudi različne možnosti nadzora, uporaba katerih je brezplačna.

Spletni brskalniki

Prek brskalnikov, kot so Mozilla Firefox, Google Chrome in Apple Safari dostopate do spleta. Pri vsakem lahko med nastavitvam izberete, za katere spletne strani ne želite, da jih otrok obiskuje. Če ima naprava naloženih več brskalnikov, poskrbite, da želene filtre omogočite pri vsakemu brskalniku posebej. Drži pa tudi, da lahko otroci to ugotovijo in nastavitve sami spremenijo.

Brskalniki za otroke

Gre za varna spletna okolja, ki ekran popolnoma zapolnijo, tako, da otrok ne more klikati zunaj slednjega. Načeloma ponujajo igre, vnaprej odobrene spletne strani, spletno pošto in druge aktivnosti. Taki brskalniki so denimo Zoodles, Kido'z in Tweens Browser. Osnovna verzija je načeloma brezplačna, nadgradnje pa so pogosto plačljive.

Računalniška programska oprema

Različni programi, kot sta danimo NetNanny in Qustodio na vašem računalniku omogočajo blokiranje spletnih strani, omejevanje časa, preživetega na spletu, pa tudi nadzor spletnih aktivnosti (npr. strani, ki jih obiskuje otrok). Ti programi pogosto dodatno ponujajo zaščito pred škodljivo programsko opremo in virusi, pošiljajo pa vam lahko tudi poročila o tem, kaj otrok počne na spletu. Največkrat so programi plačljivi, so pa primerni predvsem za tiste otroke, ki ne upoštevajo zlahka vaših postavljenih pravil.

Pametni telefoni in tablice

Pri slednjih možnosti variirajo glede na model, ki ga imate. Omogočajo pa, da si naložite programe, kot so Bark, Limitly ali TeenSafe, s katerimi lahko nadzirate spletne aktivnosti otrok pa tudi dopisovanja in aktivnosti na družbenih medijih – za slednje potrebujete otrokovo uporabniško ime in geslo.

Domače omrežje

Tudi doma lahko omogočate nadzor nad uporabo spleta, denimo prek OpenDNS lahko filtrirate spletne vsebine. Pri Circle Home in Torch pa lahko celo onemogočite dostop do spleta z enim samim klikom. Je pa  uporaba tovrstnih možnosti nekoliko večji izziv tudi za starše.

Slovenščina

Zavedajte se, da je večina programov, nastavitev, storitev za starševski nadzor prilagojenja angleškemu jeziku, tako da preverite, kako delujejo na slovenskem spletu, preden otroka prepustite brezskrbni uporabi. 

 

Vir in foto: https://www.commonsensemedia.org/blog/everything-you-need-to-know-about-parental-controls

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Pravno obvestilo  |  Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.

Fakulteta za družbene vede Center za družboslovno informatiko logo Arnes MISSS Insafe
EU Logotip - Sofinancira Evropska unija Logotip URSIV