Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje

Povabilo k izpolnjevanju kratke anonimne ankete

Na Safe.si se trudimo, da bi bila naša spletna stran čim bolj pregledna in uporabna. Mnenje uporabnikov nam je zelo pomembno. Vabimo vas, da izpolnite kratko anonimno anketo o uporabnosti spletnega mesta Safe.si in nam ga pomagate narediti še bolj uporabnega.

Vse vaše življenje je na pametnem telefonu. Zato ga zaklepate. Kajne?

21.3.2014

Ali so na vašem telefonu stvari, brez katerih ne bi mogli živeti? In imate vklopljeno možnost zaklepanja zaslona? Pomislite, kaj vse bi izgubili, če bi izgubili svoj telefon – osebne fotografije, sezname stikov, informacije spletne banke in celo kreditne številke. In v primeru, da je vaš telefon odklenjen, bi lahko vse te informacije pristale v rokah neznanca.  

Ne glede na to, ali s telefonom organizirate vse vidike svojega življenja, ali pa ga uporabljate le občasno – zaklenite ga! Če izgubite telefon, so podatki shranjeni na telefonu, izpostavljeni najditelju. Ta bo lahko videl vaše fotografije, prebral vaša zasebna sporočila, brskal skozi vašo zgodovino iskanja in celo opravljal klice v vašem imenu. Vse aplikacije, ki jih uporabljate in si zapomnijo vaša gesla (npr. spletne trgovine ali banke) dajejo najditelju enostaven dostop do vaših uporabniških računov. V rokah nekoga z zlonamernimi nameni lahko to privede do kraje identitete in goljufije. Zdi se, da lahko precej izgubimo, ko pa lahko na drugi strani to preprečimo že z nekaj enostavnimi ukrepi.  

Torej, če imate radi svoj ​​telefon, ga zaklenite!

  • Zaklenite telefon z geslom (PIN) ali vzorcem. Posvetujte se s proizvajalcem vaše naprave o tem, kako to storiti.
  • Svojo mobilno napravo uporabljajte v varnih in z gesli zaščitenih Wi-Fi ali 3G povezavah. Nezaščitena brezžična omrežja lahko ogrozijo vaše podatke (npr. seznam stikov), ali omogočijo drugim dostop do vaših podatkov.
  • Odjavite se z aplikacij in spletnih računov, ko jih ne uporabljate. Prav tako izklopite Bluetooth povezavo, kadar je ne uporabljate.
  • Posodabljajte vaš mobilni operacijski sistem in prenašajte aplikacije samo iz virov, ki jim zaupate.
  • Izbrišite nepotrebne podatke na vašem telefonu. To pomeni, izbrišite stara sporočila, prenesite e-poštna sporočila in fotografije na pomnilnik na svoj (z geslom zaščiten) računalnik in redno brišite internetno zgodovino telefona.
  • Na javnem mestu ali v avtomobilu nikoli ne puščajte svoje mobilne naprave nenadzorovane.

Zaklepanje vaše mobilne naprave z geslom je tako prvi (enostaven) korak za zaščito vas in vaših osebnih podatkov.

Vir in foto: Get Cyber Safe

Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko logo

Arnes MISSSInsafe


Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov

© Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
Vse pravice pridržane, razen za vsebine (videi, gradiva, besedila, slike itd.), ki so objavljene pod licencami Creative Commons.